Cementiri municipal

El cementiri vell estava situat a cada costat de l’entrada a l’església de Santa Maria, fins que es va traslladar fora del poble, al començament de la serra de ca n’Esteve, el 1913.

Antigament s’hi pujava pel camí que duia exclusivament al cementiri des de la cara de ponent de la carretera de Granollers, que avui encara queda marcat des d’aquesta carretera. Aquest camí sortida més amunt de can Gafes i anava de dret cap al cementiri; en arribar-hi hi havia una bifurcació que servia als pagesos que menaven terres pels voltants per accedir a les vinyes de can Xic, can Gurguí, can Catafalet, etc.

Després del pas de l’autopista, el camí va ser tallat i s’ha millorat l’accés al cementiri a partir del camí ca n’Esteve, que puja fins al cementiri i marxa després de passar per sobre el pont de pedra amb volta a plec de llibre, que per la seva llargada hi ha qui anomena túnel i que connecta amb el camí de can Guitet.

Font: Montmeló Recull Onomàstic

El cementiri tal com el coneixem ara data del 1931 i es va fer una ampliació amb la construcció del cementiri nou, l’any 1989.

Al llarg dels anys s’han anat ampliant el nombre de nínxols i l’any 2012 es van comprar 2 columbaris.

El 2020 es fa una automatització de les portes i el 2022 es duu a terme la  supressió de barreres arquitectòniques a l’antic cementiri i la construcció d’un Espai Perinatal

Amb l’eliminació de les barreres arquitectòniques, l'espai passa a ser totalment accessible a les persones amb mobilitat reduïda i molt més còmoda pel públic en general.

Les obres efectuades a la part antiga han estat l’enderroc de paviments, murs i graons existents, substituint-los per rampes adaptades i nous paviments que possibiliten recorreguts adaptats a les persones amb mobilitat reduïda.

L’espai de dol perinatal es crea a la part nova del cementiri. La finalitat d'aquesta zona és facilitar el dol a totes les famílies que han patit una pèrdua, i, que a més sigui un espai per donar-los-hi visibilitat, i millorar així la comprensió de la societat. Aquest espai és un lloc de recolliment, pensat per crear un ambient que faciliti la memòria i l'estima.

Can Tabola - 08160 Montmeló - Barcelona (Catalunya)
Horari:  
de 8 a 20 h.
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 5.02.2024 | 15:25