Benvinguda a Montmeló

El terme municipal de Montmeló té una superfície de 4,11 km2 i es troba situat en l’àmbit del Vallès Oriental coincidint amb l’aiguabarreig dels rius Congost i Mogent.

El municipi, enclavat en una de les zones més industrialitzades de la comarca, es troba dividit físicament en tres parts pels eixos de l’autopista i el ferrocarril. L’any 2012, l’important actuació urbanística derivada de les obres de soterrament de les vies del tren (AVE i rodalies) suposa l’eliminació d’una barrera important que dividia des de 1857 el casc urbà per la meitat.

La més antiga referència documental de Montmeló és d’una acta del 945 en què s’esmenta l’església de Santa Maria, que encara conserva un important conjunt de pintura mural romànica amb escenes de l’Epifania i de l’Anunciació a la Verge.

Montmeló compta actualment amb gairebé 9.000 habitants i és un municipi bàsicament residencial que s’ha caracteritzat per tenir un creixement urbanístic molt ordenat, amb moltes àrees de baixa densitat d’habitatges, amplis espais i zones verdes.

El 1991 fou inaugurat el Circuit de Catalunya, construït en la seva major part en el terme municipal de Montmeló, i que ha posat el nom del municipi al món.

El municipi conserva un patrimoni arqueològic important, principalment pel que fa als jaciments d’època romana republicana, entre els quals destaquen la vil·la romana de Can Massot, al nucli urbà, i el jaciment de Can Tacó, al turó de les Tres Creus. Aquest darrer està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de zona arqueològica.

Montmeló disposa d’una àmplia oferta d’activitats culturals, esportives, educatives i de lleure que es realitzen en els diferents equipaments municipals:

  • Escola de Música, Biblioteca, Centre Cultural, Sala Polivalent, Escoles de Primària, Institut de Secundària, Escola Bressol, Pavelló Poliesportiu, Camp de Futbol, Piscines d’estiu, Pistes Esportives, Centre de Formació i Recursos, Centre de Formació d’Adults, Residència –centre de dia per a la gent gran, Casal de la Gent Gran, Centre de Formació Ocupacional, Deixalleria, Museu i Centre d’Atenció Primària.
Darrera actualització: 16.09.2022 | 09:32
Darrera actualització: 16.09.2022 | 09:32