Centre d'Estudis Montmeló

El Centre d’Estudis de Montmeló és una associació sense ànim de lucre, creada el novembre de 1992 i vinculada estatutàriament a l’Ajuntament del nostre municipi amb qui estableix un conveni de cooperació que es renova periòdicament.

La finalitat principal de l’entitat és la recerca, conservació, estudi i divulgació del llegat històric de Montmeló en totes les seves vessants.

Per tal d’assolir aquests objectius, el CEM, pretén ser una plataforma potenciadora de múltiples iniciatives, un fòrum, un lloc de discussió sobre el passat, present i futur del poble en qualsevol dels seus aspectes, problemes i dimensions. (art. 2, p:1). En aquest sentit la principal tasca ha estat elaborar uns butlletins amb articles sobre aspectes força variats de la situació actual i de la memòria del passat proper de Montmeló. També ha editat 9 volums que analitzen la seva història documental des del segle X al XIX i la història gràfica del segle XIX al XXI.

El CEM pertany i col·labora amb el grup d’Entitats d’Estudi del Vallès que fa trobades periòdiques (Organitzades per la CCEPC i l’IRMU) a diferents municipis del Vallès. La segona trobada es va fer a Montmeló el 28 de febrer de 2015 i, el CEM, conjuntament amb el Museu de Montmeló i l’Ajuntament de Montmeló van ser els encarregats de organitzar-ho a nivell local. El tema central de les comunicacions va ser “El pas de la societat agrària a la societat industrial al Vallès”. També ha col·laborat en la preparació dels tres documentals en format DVD sobre la memòria històrica de Montmeló produït per l’Ajuntament.

El 2016 el CEM rebé a Vallromanes el Premi Vallès Visió corresponent al municipi de Montmeló. Per altre banda organitzà la presentació del documental "LO ÚLTIM CITI. Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara de Barcelona a la Guerra de Successió”, gràcies a la relació que té CEM amb el Monestir de Sant Pere de les Puel·les.

Cada any participa amb un estand a la Fira del comerç artesania i entitats, on s’hi poden trobar les seves publicacions recents.

Si tens interès per saber qui som, què fem i participar, pots assistir a les nostres reunions, posar-te en contacte a través del correu electrònic cemrecerca@gmail.com o visitar el nostre blog: http://cemrecerca.blogspot.com

Bibliografia de publicacions del CEM:

  • AAVV (1996-2017)Butlletí del Centre d’Estudis de Montmeló. Números de l’1 al 9.
  • Fernández, A.; Piñero, A.; Umbert, J. (1994)Aproximació a la història de Montmeló. Segles X al XII.
  • Carrasco, MA.; Guasch M.; Umbert, J. (1995)L'Església de Santa Maria de Montmeló, 1050 anys.
  • Piñero, A.; Umbert, J. (2000). Antonio Aymar y Puig. Inclou facsímil de: “Parroquia de Montmeló: Algunas noticies” de Antonio Aymar y Puig. Barcelona (1892): Tipografia Católica.
  • Fernández, A.; Piñero, A.; Umbert, J. (2001)Aproximació a la història de Montmeló. Segle XIII: La lluita per l'església.
  • Piñero, A.; Umbert, J. (2003)De visuris apud Montem Molonem (Les visures a Montmeló): Documents del segle XVII.
  • Guasch M.; Umbert, J. (2008)Montmeló, 115 anys d'imatges.
  • Piñero, A.; Umbert, J. (2009)Aproximació a la història de Montmeló. Segles XIV i XV.
  • Piñero, A.; Umbert, J. (2013)Aproximació a la història de Montmeló. Segles XVI i XVII.
  • Piñero, A.; Umbert, J. (2015)Aproximació a la història de Montmeló. Segles XVIII i XIX.

Folch i Torres, s/n (Centre Cultural La Torreta) - 08160 Montmeló - Barcelona (Catalunya)
Nom de contacte: Josep Umbert
Adreça electrònica: cemrecerca@gmail.com
Lloc web: cemrecerca.blogspot.com
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 31.08.2022 | 08:26