Museu Municipal

Història del Museu Municipal de Montmeló

El Museu

El Museu Municipal de Montmeló, com el seu nom indica, depèn de la Regidoria de Cultura i va ser inaugurat el dia 2 de juliol de 1998. Des d’aleshores, presenta una exposició permanent que, sota el títol de Montmeló, camins i anys, presenta l’evolució històrica del municipi en el context del Vallès i de Catalunya.

Edifici

El Museu Municipal de Montmeló ocupa una antiga casa senyorial, Can Caballé, que fou construïda a l’entorn de l’any 1920 i que l’any 2001 es va incloure en el Catàleg del Patrimoni Històric, Arqueològic i Natural de Montmeló. Consta de dues plantes i coberta a dues vessants. Es caracteritza per la presència de dues esveltes torres mirador i alguns elements decoratius d’inspiració modernista, com les sanefes de rajoles blanques i verdes en escacat que recorren la façana principal o les teules vidrades de color verd que remarquen els careners i les arestes de les cobertes.

L’any 1984, l’Ajuntament adquireix l’edifici i el 1996 s’aprova la seva rehabilitació per esdevenir la seu del futur Museu.

L’exposició permanent

Inicialment, l’exposició Montmeló, camins i anys estava formada per tres mòduls o camins dedicats a les èpoques neolítica, ibèrica i romana. Aquests mòduls giraven a l’entorn de la col·lecció de materials arqueològics que l’Ignasi Cantarell va cedir al Museu Municipal de Montmeló el 1998. L’any 2001, l’exposició es va ampliar amb un nou mòdul dedicat a l’època medieval, centrat en les pintures murals romàniques de l’església de Santa Maria de Montmeló.

Actualment, s’està preparant una exposició monogràfica dedicada al jaciment romà de Can Tacó. De cara al futur, es planteja la creació d’un darrer mòdul que tractarà les èpoques moderna i contemporània, donant èmfasi al procés d’industrialització del segle XX, que va transformar radicalment la població i li va donar l’aspecte urbanístic actual.

Parc arqueològic i natural de Can Tacó

El jaciment arqueològic de Can Tacó està en procés d’excavació des de l’any 2003 i des del novembre de 2007 està declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Aquest singular jaciment s’inclourà dins el Parc Arqueològic i Natural del Turó de Can Tacó, comprès dins els municipis de Montmeló i Montornès del Vallès, que s’espera posar a punt a finals del 2010.

El museu assolirà un doble objectiu, per una banda completant l’exposició permanent i, per altra banda, creant de l’exposició monogràfica i el Parc Arqueològic de Can Tacó. Així doncs, en primer lloc, s’oferirà una perspectiva completa de l’evolució històrica del municipi i, en segon lloc, contribuirà a la consolidació del jaciment romà de Can Tacó com un dels més representatius del procés de romanització de les terres catalanes.

Objectius del Museu Municipal de Montmeló

Els objectius del Museu Municipal de Montmeló són conservar i exhibir una col·lecció que permeti donar a conèixer la història del municipi, promoure i donar suport en la recerca de la nostra història i estimular l'interès de la població per la història, l’art i l’arqueologia.

  • Col·lecció: Conservar, documentar i exhibir testimonis materials i immaterials que il·lustrin la història de Montmeló.
  • Recerca. Promoure i donar suport al desenvolupament de temes de recerca relacionada amb el municipi.
  • Exhibició. Donar a conèixer la història, l’art i l’arqueologia de Montmeló mitjançant la mostra permanent, les exposicions temporals i les activitats diverses.
  • Difusió. Estimular l'interès pel coneixement i la salvaguarda del patrimoni local.
  • Comunicació: Posicionar el museu com a espai cultural de proximitat i estimular la visita en aquest sentit.

Notícies relacionades

  • Montmeló s'adhereix als Museus Catalans
  • Impuls important per al projecte arqueològic de Can Tacó

La visita al Museu és gratuïta.

Edifici de Can Caballé. Plaça Joan Miró, s/n - 08160 Montmeló - Barcelona (Catalunya)
Telèfon: 935 721 166
Lloc web: museuslocals.diba.cat/xarxa/directori?form%5Bparaulaclau%5D=&form%5Bmunicipis%5D%5B%5D=08135&form%5Bcerca%5D=&form%5Bordre%5D=&form%5B_token%5D=8b8c90a43e1c647f19c36dfd24b28c9750eccae2
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 27.04.2023 | 18:48