Festes i fires

Festes locals


  • Dilluns de Segona Pasqua i divendres de Festa Major

Festes tradicionals


Cad d'Any. 1 de gener

Des de Montmeló donem la benvinguda al Nou Any amb les tradicionals dotze campanades de mitjanit que marca el rellotge de la plaça de la Vila, mentre mengem el raïm de la sort. Els Diables de Montmeló enceten l’inici de l’any amb una gran traca de foc.

Cavalcada de Reis. 5 de gener

La màgia de la nit de Reis arriba a Montmeló amb la tradicional cavalcada que comença a la cantonada del carrer Doctor Robert i el carrer Vic, per continuar el trajecte per les principals vies del nostre poble. Després d’aquest recorregut, Ses Majestats d’Orient reben les cartes dels nens a la plaça de la Quintana.

Diferents entitats del municipi col·laboren per fer d’aquesta nit una de les més màgiques pels nens i no tant nens.

Carnaval. Abans de Quaresma

El Dijous gras, amb la arribada del rei Carnestoltes i el seu seguici, s’instaura el regne carnavalesc que omple de disbauxa i gresca els carrers, escoles i botigues del municipi. El dissabte a la tarda es fa la gran rua de Carnaval amb la participació d’un gran nombre de comparses que, en acabar el recorregut, reten homenatge a Sa Majestat Carnestoltes. Diumenge a la tarda és el torn dels més petits. Dos dies després, el judici al Rei Carnestoltes posa fi al Carnaval i dóna inici a la Quaresma.

Sant Jordi. 23 d'abril

La plaça de la Vila s’omple de parades de roses i llibres. Diverses entitats del municipi participen en aquesta Diada amb activitats lúdiques i concursos per estimular l’hàbit de llegir.

Revetla de Sant Joan. 23 de juny

La nit més curta de l’any se celebra a la plaça de la Quintana amb un sopar popular, acompanyat pel tradicional tros de coca i copa de cava. Abans, però, la Colla de Diables de Montmeló rep la Flama del Canigó a la plaça de la Quintana i s’inicia un cercavila de música pels principals carrers del municipi fins arribar a la plaça de la Cucurny, on es fa l’encesa de la foguera.

Festa Major. Finals de juny-principi de juliol

És la festa gran. Durant quatre dies, diferents indrets del municipi s’omplen d’activitats dirigides a tot tipus de públic. Concerts, audicions, ball, cercavila de diables i gegants, concursos i degustacions.

Festa de la Patrona. 15 d'agost

Antigament, se celebrava la Festa Major el dia de l’Assumpció de la Mare de Déu. Per aquestes dates ja s’havia segat i batut el blat, collit les patates i sembrat les mongetes. S’havia de regar o cavar el camp, però la feina més grossa ja estava feta. El matí del dia 15 hi destacava l’ofici solemne amb l’assistència de les autoritats locals. En acabar, els homes que s’havien casat durant aquest any treien en processó la imatge jaient de la patrona.

Actualment, la Festa de la Patrona se celebra amb la tradicional missa solemne, audició de sardanes i havaneres.

Diada Nacional de Catalunya. Onze de setembre

La Diada Nacional de Catalunya es commemora cada any amb la lectura d’un manifest i la tradicional ofrena floral per part de les institucions, entitats i la ciutadania al monument a Rafael Casanova, amb l’acompanyament musical de peces tradicionals.

La Castanyada. 31 d'octubre

Les castanyes, els panellets i els moniatos caracteritzen aquesta festa tradicional que compta amb la participació de les escoles i entitats del poble. Tallers, jocs, música i un sopar popular de cloenda a la plaça de la Quintana són els actes més representatius.

Festes de Nadal. Final de desembre

El concurs de pessebres, la representació d'Els Pastorets, el Parc de Nadal i el Park Jove, els concerts de Nadal, la revetlla de Cap d’any i la Cavalcada de Reis són algunes de les activitats que l’Ajuntament, amb la col·laboració de les entitats locals, organitza des de mitjans del mes de desembre, per gaudir d’aquestes festes tradicionals.

Darrera actualització: 30.08.2023 | 15:01
Darrera actualització: 30.08.2023 | 15:01