S’inicien els treballs d’actualització i revisió del projecte de construcció d’habitatges de lloguer social al Sector Nord

Diumenge, 22 d'octubre de 2023 a les 00:00

Dijous 2 de novembre a les 19 hores, tindrà lloc una reunió informativa a la Sala de la Concòrdia, per explicar detalladament el projecte a tota la ciutadania.

Arran de la concessió d'una ajuda de prop d'1 milió d'euros, en el marc del programa 6 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels Fons Next-Generation, per a la construcció de nous habitatges dotacionals públics destinats a lloguer social, s'acaben d'iniciar els treballs de revisió i actualització del projecte bàsic redactat l'any 2008. Aquest procés ha de culminar a finals d'aquest any, data límit que el Departament d'Habitatge dona per a complir les bases de la subvenció. Si tot va segons el previst, les obres es podrien començar en el tercer trimestre de l'any vinent per a finalitzar a l'estiu del 2026.

El sistema urbanístic d'habitatges dotacionals públics comprèn les actuacions públiques d'habitatge destinades a satisfer els requeriments temporals de col·lectius de persones amb necessitats d'assistència o d'emancipació justificades en polítiques socials prèviament definides. Aquestes polítiques estan recollides en la memòria social del planejament urbanístic (POUM) aprovat l'any 2012. Aquests habitatges dotacionals públics en règim de lloguer assequible, com els que s'inicien ben aviat al carrer de Joan Maragall (Quintana de Baix), faran possible el projecte d'emancipació de joves del municipi, possibilitant que es quedin a viure a Montmeló, així com el retorn de joves que, per falta d'oferta de pisos de lloguer s'hagin vist obligats a marxar a viure a altres municipis en els darrers anys.

Un llarg camí recorregut

Es tracta doncs de la fase final d'un camí iniciat l'any 2007 amb l'aprovació per unanimitat del Ple municipal de la sol·licitud a la Diputació de Barcelona d'un estudi de la viabilitat de dues promocions d'habitatges concertats en dos terrenys d'equipament municipal situats a la Quintana de Baix i El Sector Nord, d'aquest municipi.

A aquesta aprovació per part del Ple, va seguir una modificació del Planejament General del 1985 per a la qualificació de 2 finques situades a la Quintana de Dalt i el Sector Nord com habitatges dotacionals, amb una àmplia difusió i comunicació a la ciutadania. Aquesta modificació va ser recollida en a la revisió del POUM de l'any 2012, amb la participació de grups polítics, organismes i la ciutadania. Un total de 23 acords de ple al llarg de més de 10 anys relacionats amb aquest àmbit que culmina amb una nova modificació puntual l'any 2018.

Un projecte integrat i compatible amb l’entorn

La darrera modificació del POUM de l'any 2018 va incloure la proposta de desplaçament del futur edifici, de planta baixa i dues plantes, cap al nord de la parcel·la, tot atenent els suggeriments del veïnat per tal de preservar la intimitat de les seves parcel·les. Més enllà, la modificació del planejament va propiciar la qualificació de zona verda dels terrenys adjacents al bosquet i a l'edifici, qualificats des del 2012 com a equipament, possibilitant el creixement del bosc de l'Aplec, que, en tot aquest llarg procés, mai ha estat afectat.

Els Fons Next Generation EU, una oportunitat pel nostre municipi

Es tracta doncs d'una oportunitat única per la creació d'habitatge destinat a col·lectius amb dificultat d'accés a l'habitatge. Montmeló ha estat escollit per rebre una subvenció perquè disposava d'un projecte sòlid molt treballat per part dels diferents Consistoris des de fa 15 anys. No en va, l'any 2009, es va licitar un concurs per adjudicar els 2 projectes, de la Quintana de Dalt i Sector Nord, conjuntament amb la Diputació de Barcelona, que va quedar desert per manca de promotors interessats a desenvolupar les promocions dotacionals en règim de lloguer social. Ara, l'ajuda dels fons europeus, obre una finestra d'oportunitat que possibilita la consecució d'un objectiu prioritari per Montmeló.

Darrera actualització: 31.10.2023 | 12:28