Setmana Bio per l’Alimentació Ecològica: Un Compromís amb la Salut i el Medi Ambient
La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment anual que engloba un ampli conjunt d’activitats destinades a promoure i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològiques entre la població. Es tracta d’una oportunitat perquè persones, empreses i entitats de tot el país puguin unir-se per posar en relleu la importància d’un consum alimentari més saludable, sostenible i respectuós amb el medi ambient. Enguany, la 12a edició, tindrà lloc del 12 al 20 d’octubre de 2024 arreu de Catalunya.
Però que és un aliment ecològic?
Parlem d'aliment ecològic, aliment orgànic o aliment Bio quan és fet d'acord amb uns estàndards de producció particulars. A la Unió Europea els aliments podran ser etiquetats com a "ecològics" només si, com a mínim, el 95% dels seus ingredients agrícoles han estat produïts de manera ecològica.
Per què Consumir Aliments Ecològics?
Aquí tens 10 raons per sumar-te al consum d’aliments ecològics:
- Respecte pel medi ambient: Els mètodes ecològics ajuden a mitigar el canvi climàtic, millorar l’eficiència energètica i preservar la biodiversitat.
- Sense químics nocius: Els aliments ecològics es produeixen sense fitosanitaris ni adobs de síntesi química, protegint així el medi ambient i la salut de les persones.
- Benestar animal: Els sistemes de producció ecològica apliquen normes rigoroses de benestar animal, oferint espais de vida adequats i condicions saludables.
- Ús limitat d’antibiòtics: En la ramaderia ecològica, l’ús d’antibiòtics està restringit, només aplicant-los quan és estrictament necessari.
- Menys additius. La normativa ecològica restringeix l’ús d’additius alimentaris, assegurant que el procés de transformació sigui el més natural possible.
- Sense Organismes Modificats Genèticament (OMG). Els aliments ecològics estan lliures d’OMG, garantint així una producció més natural i saludable.
- Certificació de qualitat: Els productes ecològics han de complir unes normes específiques i estan subjectes a controls rigorosos.
- Desenvolupament rural sostenible: La producció ecològica promou el desenvolupament de les zones rurals, preservant el patrimoni agrari i paisatgístic.
- Sobirania alimentària: Consumir productes locals i ecològics reforça l’autonomia alimentària, apostant per canals de comercialització més justos i sostenibles.
- Salut i sabor. Els aliments ecològics solen ser més nutritius, amb una major concentració de vitamines i antioxidants, i ofereixen una experiència gustativa superior.
Propostes
Algunes propostes virtuals interessant que trobem a la pàgina web de la Setmana Bio són visites virtuals, com Mas La Coromina, una finca dedicada a la producció de llet on podreu conèixer la feina que fan al camp i amb el bestiar i ens explicaran la conversió cap a la producció ecològica; o com Can Garriga, una empresa familiar amb una llarga tradició en la producció d'aliments ecològics.
Pels més petits trobem un àlbum interactiu on podran conèixer molt de prop tot el món de la pagesia i la producció agroalimentària ecològica en totes les seves etapes: des de la producció fins a la comercialització i consum dels productes.
Els 10 elements de l’agroecologia
Els 10 elements de l’agroecologia estan pensats per guiar-nos en la transició cap a sistemes alimentaris i agraris sostenibles. Es tracta de 10 elements interconnectats i interdependents que presentem en aquesta sèrie de vídeos realitzats a partir de gravacions i entrevistes realitzades en diferents projectes productius ecològics que serveixen per il·lustrar a la pràctica l'aplicació d'aquests elements i el seu poder transformador.
- #1 Diversitat
- #2 Creació i intercanvi de coneixements
- #3 Sinergies
- #4 Eficiència
- #5 Reciclatge
- #6 Resiliència
- #7 Valors humans i socials
- #8 Cultura i tradicions alimentàries
- #9 Governança responsable
- #10 Economia circular i solidària
Més informació a https://setmanabio.cat/