Montmeló ja compta amb 15 establiments col·laboradors amb el Voluntariat per la Llengua

Dimarts, 16 d’abril de 2024

Oficina de Català a Montmeló CNL - El Consorci per a la Normalització Lingüística és una entitat que promou l’ús i l’aprenentatge del català a tot el territori. Ofereix cursos, activitats, voluntariat, oci i difusió de la llengua.  Entre una de les seves tasques prioritàries està promoure l’ús del català al carrer, així una de les millors eines són els comerços del poble, ja que són espais on els ciutadans i les ciutadanes acostumen a anar-hi, ja sigui per comprar una barra de pa, fer un cafè, arreglar un mòbil, pintar-se les ungles, fer un mos... fins a enviar diners al seu país.

D’aquesta manera els i les tècniques que formen el CNL fan visites als establiments de cada localitat per promoure el català entre els usuaris i les usuàries. Els comerços que estan interessats a fer que el català sigui la llengua de comunicació signen un acord de col·laboració d’una durada de 2 anys en què es comprometen a parlar en català si els clients els parlen en català.   A més  a més si la clientela està aprenent la llengua i té dificultat a l’hora de parlar-lo li donen un cop de mà a fi que se sentin còmodes en el seu aprenentatge.

És per això que ara ja són arreu de Catalunya gairebé 5000 establiments, entre comerços, bars i restaurants que a més de parlar català, ajuden a tothom qui s’acosti a veure’ls.

Si ens fixem en Montmeló, en el 2023 es van signar 11 acords de col·laboració i en arribar el març de 2024, ja hi ha 4 establiments més que han signat acords. Per una banda tenim els germans Montse i Miquel, que dirigeixen les carnisseries Tintó Carolà del poble, on venen carns i embotits elaborats per ells mateixos. També la merceria Merche, la merceria que tenim al poble de tota la vida, és una botiga no només de betes i fils, sinó també un espai on es fan tallers de costura i que ha signat acord.

La llista continua seguint l’eslògan del CNL: Quan parles fas màgia, perquè qualsevol establiment, en parlar català, dona suport a la llengua i fa la màgia de la comunicació.

Darrera actualització: 16.04.2024 | 14:59