L'informatiu setmanal "Montmeló Sona" tracta a fons la situació del català entre el jovent

Dissabte, 20 de gener de 2024

Noranta-nou programes del Montmeló Sona portem ja a la nostra esquena! Des del 17 de desembre de 2021, el mateix dia del naixement de la nova Ràdio Montmeló, us portem setmana a setmana aquest magazín informatiu amb les notícies més rellevants del poble, entrevistes setmanals i seccions de consum, d'activitats culturals, de viatges, de salut emocional, de cinema, de teatre... I en aquesta ocasió, hem volgut tractar a fons la situació de la llengua catalana entre el públic jove.

Fa uns dues va sortir publicada una notícia en què mostrava que només el 25 % dels joves parla català. És un perfil que s’estima més fer ús del castellà o fins i tot de l’anglès abans que parlar la llengua pròpia de Catalunya. Aquesta setmana, Ràdio Montmeló ha convidat la directora del Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental. la Pietat Sanjuán, perquè n’opinés. I aquestes han estat les conclusions que s'han extret de l’entrevista, feta per la Lola Robles per al programa de Montmeló Sona.

És evident que hi ha un perfil de gent que es regeix per les modes i creu que comunicar-se en català ‘no està de moda’, malgrat que sigui la llengua que parla a casa. Aquí cal afegir que les institucions probablement no han dut a terme la voluntat de protegir el català i fer-ne ús dins de les escoles i instituts, amb la qual cosa si l’espai on s’ha de donar exemple i disciplina no s’utilitza el català, això deu voler dir que tampoc cal parlar-lo.

Ja sigui per modes, per peresa, per qui creu que és educació o per descuit... el cas és que el català va en detriment respecte al castellà i ara és fàcil culpabilitzar els joves que  no l’utilitzen. Cal, però que abans d’assenyalar amb el dit i marcar una generació com a culpable del poc ús del català, que cadascú es miri si realment el respecta.

La societat tendeix a canviar de llengua tan bon punt el nostre receptor parla en castellà. Per què? Per educació? L’educació també és respectar que l’altra persona parli en català i hom es dirigeixi en català. Els catalanoparlants abaixen el cap, fan un  canvi de xip i a parlar en castellà! La responsabilitat és de tota la població, no només dels joves.

El Consorci Per a la Normalització Lingüística i la Direcció General de Política Lingüística estan duent a terme una campanya per fer veure els i les joves que el català és una llengua més, una eina de comunicació que està obrint-se pas a les xarxes socials amb influenciadors del país, que està fent traduccions de llibres, pel·lícules i videojocs, entre altres elements divulgadors, a fi d’acostar la llengua a les seves necessitats.

Hi ha qui es pregunta, què és millor, parlar bé el català essent pocs parlants o bé parlar-lo cadascú com pot ampliant el ventall d’usuaris? La resposta és clara. Perquè una llengua avanci i estigui viva, cal usar-la. Si a l’hora de comunicar, de xerrar, no es fa bé, no passa res perquè es parla, es fa servir, es canvia, es modifica, s’adapta a tots i totes i la mantenen viva.

Darrera actualització: 19.01.2024 | 14:02