L’Arxiu Municipal celebra el Dia Internacional dels Arxius amb la participació en l’exposició virtual sobre l’esport a Catalunya

Divendres, 9 de juny de 2023 a les 00:00

Sota el títol “Arxius en forma”, la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona ha organitzat una exposició on es presenta una panoràmica dels darrers cents anys de pràctica esportiva a Catalunya, des de l’àmbit de l’exhibició local a pobles i ciutats de la demarcació de Barcelona.

La mostra, de format virtual, presenta 114 documents procedents de 54 arxius municipals que permeten fer un viatge a través de 100 anys de l’esport i mostrar el context social, polític, econòmic i cultural de cada època. La selecció de documents s’ha organitzat en cinc àmbits cronològics: abans de 1940, dels anys 1940 i 1950, dels anys 1960 i 1970, dels anys 1980 i 1990, i dels anys 2000 fins al 2022, que ressegueixen la història, els costums, els valors i l’evolució de la societat catalana a través de l’esport.

S’hi mostren documents diversos com fotografies, bans, cartells, projectes d’equipaments esportius, programes, himnes, pressupostos i comptes, estatuts, calendaris, fitxes, llicències i tiquets, gestionats pels arxivers itinerants del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals que coordina l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Aquesta activitat de difusió s’emmarca en el Dia Internacional dels Arxius que té lloc el dia 9 de juny, amb l’objectiu de promocionar i valorar  els arxius d’arreu del món com a garants de la memòria individual i col·lectiva del conjunt de la ciutadania.

La mostra inclou una galeria d’imatges amb la identificació de tots els documents i la seva geolocalització en un mapa de la demarcació de Barcelona.

L’exposició es complementa amb un vídeo amb la veu de dos testimonis de l’arrelament de l’esport al territori, com són l’exjugador del Club Patí Voltregà, Catxo Ordeig, i el president del Centre d’Esports Súria, Lluís Jané, acompanyats per les aportacions de Toni Padilla sobre la importància dels arxius municipals per a la difusió, la recerca i la memòria de l’esport.

Us convidem, doncs, a visitar i a conèixer, especialment, els documents referents al nostre municipi i els de la resta de poblacions menors de 10.000 habitants de la nostra província que també hi participen.

 

 

Darrera actualització: 15.06.2023 | 18:33