La nova aula del bosc de Mons Observans
Museu Municipal de Montmeló - Mons Observans ha creat una aula de natura destinada a oferir als equipaments educatius, tallers i activitats sobre el coneixement de l’entorn i del medi natural del turó on es troba el jaciment
El projecte del jaciment Mons Observans i el seu entorn, es va concebre des d’un primer moment amb una visió multidisciplinària, donant la mateixa importància al patrimoni arqueològic i al natural. Per això es van dur a terme diverses actuacions destinades a la restauració paisatgística, com l’estabilització de talussos i la plantació d’espècies arbòries i arbustives autòctones. També, per tal de facilitar la recuperació de la vegetació, es van dissenyar nous senders que han permès regular la circulació de les persones i reduir l’impacte antròpic sobre les zones restaurades.
Aquesta cura per l’entorn es fa evident en el tipus de tanca que envolta el recinte, que va ser instal·lada l’any 2007 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una tanca de tipus cinegètic dissenyada per facilitar el pas de la fauna silvestre. Pels boscos que envolten el jaciment és habitual veure-hi conills i ocells de tota mena (puputs, perdius …) que conviuen harmònicament amb les estructures arqueològiques.
Així mateix, per evitar la proliferació de plantes sobre les estructures s’evita la utilització d’herbicides químics. Això comporta un manteniment manual periòdic del jaciment i l’ús de sistemes alternatius com l’aplicació de mantes geotèxtils que, col·locades sota les plataformes de pissarra llicorella, dificulten el creixement i l’arrelament de les plantes a les zones visitables.
Ara, Mons Observans ha fet una passa més enllà i ha creat una aula de natura situada al bell mig d’un frondós bosc d’alzines destinada a oferir als equipaments educatius tallers i activitats enfocades en el coneixement de l’entorn i del medi natural. Els estudiants podran conèixer les espècies animals i vegetals autòctones ubicades en el conjunt dels tres turons on està situat el jaciment, amb l’objectiu d’establir noves relacions i coneixements vers el seu entorn més proper.
La construcció, tant de l’aula com del sender que permet arribar-hi, s’ha fet amb materials naturals, com per exemple troncs de castanyer sense cap mena de tractament, per tal de ser el més respectuós possible amb el medi ambient, a més d’integrar-se perfectament dins de l’entorn.
Museu Municipal de Montmeló
- Edifici de Can Caballé. Plaça Joan Miró s/n, 08160 Montmeló, Barcelona
- Tel. 935 721 166
- Mail: museu@montmelo.cat