Ja ha sortit el "Crònica 77" del mes de maig de 2024

Dijous, 16 de maig de 2024

Editorial | 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia

La LGTBI-fòbia, l’odi o l’aversió cap a les persones que pertanyen al col·lectiu LGTBI, té diferents graus de violència. La celebració d’aquest dia internacional té com a finalitat coordinar internacionalment l’organització d’activitats per incrementar la consciència sobre l’homofòbia, la transfòbia, la bifòbia i la fòbia a la intersexualitat.

El Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia (o Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia) se celebra el 17 de maig per commemorar la desclassificació de l’homosexualitat com a malaltia mental per part de l’Organització Mundial de la Salut el 17 de maig de 1990.

Les polítiques d’igualtat de gènere han significat un avenç històric en la igualtat entre dones i homes i en la lluita per l’erradicació de les violències masclistes. Així mateix, els avenços en la legislació han afavorit el desenvolupament de les polítiques per a la diversitat sexual, afectiva i de gènere i la promoció dels drets de les persones LGTBI a Catalunya i en els nostres municipis. 

Els feminismes, avui més que mai, estan incidint en les polítiques públiques i les polítiques de gènere estan adquirint centralitat en l’agenda política. Tot i això, encara ens queda molt recorregut per fer fins a assolir la igualtat real i la consolidació dels drets de les dones i les persones LGTBIQ+. 

Des de la regidoria de feminisme i igualtat també commemorem el Dia Internacional Contra la LGTBIfòbia el mateix dia 17, amb dues activitats al Mercat amb l’objectiu de desmuntar la càrrega de significats i narratives que discriminen i oprimeixen les persones LGTBIQ+.

Potser ens preguntem quina efectivitat té celebrar dies internacionals si l’endemà tot continua igual. Com és que cada any ens veiem obligats a continuar celebrant-los? És una llàstima que s’incompleixi el que celebrem cada dia que no és l’internacional. Això posa de manifest que la societat en què vivim té moltes imperfeccions, massa desigualtats i massa formes de violència. Per tant, cal actuar de forma decidida per canviar-la, per fer-la més justa i millor. La celebració dels dies internacionals ens ha de servir per posar els problemes damunt la taula i per sensibilitzar la ciutadania.

Però posar un problema damunt la taula no és parlar-ne avui i oblidar-nos-en demà. Vol dir analitzar on fallem i mirar de posar-hi solucions. I posar en pràctica tots els compromisos que adquirim. Sensibilitzar és bàsic, fer aflorar allò que no tenim present, reflexionar, sentir que formem part d’un món imperfecte i que tenim eines per millorar-lo.

Aquest és l’objectiu de la regidoria de Feminisme i Igualtat que treballa al llarg de tot l’any de forma transversal en aquestes polítiques d’igualtat de gènere, commemorant els diferents dies internacionals però no deixant de treballar en la igualtat cada dia de l’any.

Ariadna Ojeda | Regidora de Feminismes i Igualtat

 

Darrera actualització: 16.05.2024 | 18:18