Ja ha sortit el "Crònica 76" del mes d'abril 2024

Dijous, 25 d’abril de 2024

Editorial |  45 anys d’ajuntaments democràtics

El 3 d’abril de 1979 es van celebrar les primeres eleccions municipals democràtiques a Catalunya, que van suposar la constitució, el 19 d’abril d’aquell mateix any, dels primers ajuntaments després de la dictadura franquista. Un fet que va suposar obrir el camí cap a la normalització democràtica arreu del país. Una fita històrica il·lusionant de construcció municipal i nacional, on els ajuntaments han estat un baluard infranquejable de la democràcia en el nostre país.

Fa 45 anys tot estava per fer. Els nostres pobles i ciutats tenien unes carències importants, calia començar de nou a construir uns municipis posant les persones al centre de les polítiques. No només calien serveis bàsics als nostres pobles sinó que també era necessari fomentar una vida comunitària, una xarxa social i cívica per atendre millor les necessitats de tots els seus ciutadans i ciutadanes. Vàrem elegir a regidors i regidores que suplien la manca d’experiència amb la il·lusió i el seu compromís amb la llibertat i la democràcia, tan de temps foragitades.

Els consistoris durant aquests 45 anys han treballat amb la ferma voluntat de servir als veïns i veïnes des de la proximitat, oferint serveis propers amb vocació de resoldre les seves necessitats. Sempre amb la màxima prioritat d’oferir uns serveis públics de màxima qualitat i eficiència, d’estar al servei dels ciutadans i ciutadanes i transformar els nostres pobles i ciutats en millors espais per viure i relacionar-nos. Avui, els pobles i ciutats, sens dubte, són millors dels que hi havia al 1979.

Segurament, és en les eleccions municipals on sentim la política i la capacitat d’intervenció més a prop a nostre, i on es prenen les decisions que ens afecten més directament en el dia a dia. Si hi ha una àgora pública i política per excel·lència, aquesta és la casa consistorial de cada municipi, allà on tothom que ho ha volgut ha pogut expressar-se lliurament, participar-hi i involucrar-s’hi en la mesura que ha volgut. Des dels nostres ajuntaments, sempre hem fet política sincera i propera. Sempre escoltant, dialogant, debatem...per arribar al consens i a acords polítics.

Perquè som la primera porta d’atenció dels ciutadans i ciutadanes i qui millor coneix les necessitats i quines demandes s’han d’atendre primer, apostem per una administració local forta, amb recursos suficients i justos, amb capacitats grans, i amb competències que permetin seguir mantenint aquest alt nivell d’exigència en els serveis que prestem als nostres veïns i veïnes.

Davant dels reptes futurs, el municipalisme és la solució, perquè el comú denominador del municipalisme és la vocació de servei a la ciutadania. La política municipal ha estat, sense cap mena de dubte, la cara més humana i fraterna de l’administració pública, una escola d’aprenentatge de les pautes democràtiques. Reivindiquem la nostra fortalesa, la nostra feina i el nostre esforç constant perquè a través de l’administració local contribuïm  de forma decisiva a tenir un territori més cohesionat, uns municipis més vius i dinàmics.

El millor de Montmeló és la nostra gent. La seva història democràtica s’ha construït amb l’esforç i la participació de tothom: treballadors i treballadores municipals, entitats, associacions de veïns i veïnes, organitzacions sindicals i empresarials, comerciants, treballadors i treballadores, empreses, veïns i veïnes, representants polítics i institucions. El treball conjunt, la suma d’esforços ens ha permès sempre avançar i progressar com a societat. És aquest esperit el que ha de guiar les nostres passes.

Pere Rodríguez | alcalde de Montmeló

 

Darrera actualització: 25.04.2024 | 15:31