El mes de març omple Montmeló d’activitats feministes

Diumenge, 3 de març de 2024

Deu activitats puntuals, una exposició i un concurs juvenil, conformen la programació per reivindicar el paper de la dona, exigir igualtat i visibilitzar les desigualtats socials de gènere. 

Les activitats al voltant del Dia Internacional de la Dona s'iniciaran a Montmeló el dilluns 4 de març amb una xerrada sobre comunicació i desigualtat. Amb el nom de "Qui parla i qui calla", la lingüista Irene Yufera, visibilitzarà totes les conductes quotidianes que mostren desigualtat entre homes i dones i donarà pautes per revertir aquesta realitat social.

El mateix dia, el Museu Municipal de Montmeló, obrirà les portes per mostrar una interessant exposició que porta per títol "Veïnes, ciutadanes". L'objectiu de l'exposició és reconstruir la participació femenina en els moviments veïnals de la dècada dels setanta a Catalunya, que és a l'origen de moltes escoles, mercats, jardins, centres de salut i d'atenció a les dones. Aquesta mostra romandrà oberta al públic durant tot el mes de març, fins al dia 27.

Dimecres 6 de març serà el torn de la gent gran. En el marc del programa regular d'aprenentatge al llarg de la vida "Universitat Sènior", un espai de formació, participació i trobada de persones a partir dels seixanta anys, es programarà una sessió oberta a tota la ciutadania i dedicada a "Les dones de la història" que tradicionalment han estat invisibilitzats en els discursos acadèmics.

Arribarem al divendres 8 de març amb la lectura del Manifest oficial del Dia Internacional de la Dona d'enguany. Dones representants de diferents col·lectius i entitats municipals faran la lectura a les 12 del migdia a la plaça de la Vila. ADMI realitzarà la ja tradicional "encamisada" d'arbres pel centre del poble, amb frases i lemes feministes. I a les 8 del vespre, tindrà lloc a la Sala Polivalent un sopar de sororitat entre dones. Aquesta activitat té un aforament limitat i cal una inscripció prèvia.

L'endemà, dissabte 9 a 2/4 de 8 del vespre, tindrà lloc l'actuació de La Prenda Roja a l'escenari de la Sala Polivalent. Les "cantaoras" Ana Brenes, Cristina López i Sara Sambola s'uneixen per dur a terme un espectacle ple de passió i mestissatge. Interpreten temes propis i adapten peces antigues amb recursos de l'electrònica i pinzellades de música urbana. En resum, flamenc del segle XXI, amb perspectiva de gènere. Ja es poden comprar les entrades a la plataforma entrapolis.com.

Diumenge 10 de març serà el torn del col·lectiu de dones àrabs de Montmeló. A partir de les 12 del migdia, dones montmelonines d'origen magrebí, organitzen una jornada d'activitats lúdiques. En primer lloc, la tallerista del Centre Cultural, impartirà una classe sobre la dansa del ventre. Al migdia, un grup de dones marroquines vinculades al SIS Montmeló, cuinaran menjar tradicional marroquí per compartir en un dinar al jardí de la G2M. I finalment, hi haurà un taller de henna. Les dones interessades a assistir a aquesta jornada, han d'inscriure's a través del correu: feminismes@montmelo.cat.

Arribem al dilluns 11 de març amb un taller-xerrada a la sala de la concòrdia, a càrrec de l'entitat Musiké i amb el nom de "Dona i diversitat funcional". El taller proposa una reflexió sobre la doble integració de la dona amb discapacitat. L'activitat inclourà treballar amb les usuàries del centre ocupacional El Trencadís, que participaran del taller.

El dilluns 18 de març a 2/4 de 7 del vespre, es farà un passi obert per a tota la ciutadania del vídeo documental "Veus de dona", que forma part del conjunt de reportatges sobre la memòria històrica de Montmeló. Un interessant treball que recull les impressions i la vida de les dones de principi i meitat del s. XX a Montmeló. I per tancar les activitats commemoratives del Dia de la Dona, ADMI realitzarà una projecció d'una pel·lícula amb perspectiva de gènere, divendres 22 de març, tot seguit d'un debat sobre el tema tractat.

El col·lectiu infantil i juvenil també podrà involucrar-se activament en la celebració del Dia de la Dona. El departament de joventut organitza la primera edició del concurs artístic "Dones del món" adreçat a infants i joves d'entre 6 i 16 anys.

Es tracta d’un concurs artístic infantil i juvenil amb la temàtica “Dones del món” que pretén fomentar la creativitat entre infants i joves, amb una mirada feminista i cultural. No existeix limitació quant al format o tècnica artística emprada, així com tampoc quant a les dimensions de les obres artístiques.

Per a inscriure’s al concurs cal fer arribar, com a màxim el 31 de març del 2024, a l’adreça de correu feminismes@montmelo.cat una fotografia de l’obra original acompanyada de la informació que recull la fitxa de les bases del concurs. Les obres que es presentin hauran de ser originals i inèdites.

El jurat valorarà la relació amb la temàtica del concurs “Dones del món”, l’enginy i originalitat de les creacions artístiques i els valors que transmetin. Les bases oficials del concurs les podreu trobar pròximament al web municipal i a les xarxes de l’Ajuntament i de l’Estació Jove.

Darrera actualització: 7.03.2024 | 12:50