Canvi a l'horari d'hivern: del 28 al 29 d'octubre s'endarrerirà una hora

Diumenge, 22 d'octubre de 2023 a les 00:00

Estem a una setmana del canvi d'hora per passar a l'horari d'hivern, una modificació a la qual ja ens hem acostumat i que es produeix dues vegades l'any: al març i al mes d'octubre.

El canvi d'hora es realitza sempre el darrer diumenge d'octubre. Aquest 2023, canviarem l'hora a la matinada del dissabte 28 al diumenge 29 d'octubre. En concret, la modificació arribarà a les 3.00 (hora peninsular). En aquest moment, l'horari s'endarrerirà una hora i quan les agulles del rellotge marquen les 3.00, caldrà tornar a les 2.00.

Per tant, durant la nit del 28 al 29 d'octubre s'adormirà una hora més. Cal recordar, que pel que fa a la llum natural, a partir d'aquell dia clarejarà a una hora més primerenca i també vespre abans.

 

Per què canviem l'hora cada any dues vegades?

L'objectiu d'efectuar un canvi d'hora dues vegades cada any és ajustar la jornada laboral amb les hores de llum diàries per aprofitar més la llum natural i aconseguir un estalvi energètic. L'altre canvi horari es fa al març per adaptar-nos a l'horari d'estiu.

Aquesta mesura està recollida en un text normatiu que regula el canvi d'hora a tots els països que conformen la Unió Europea: la Directiva 2000/84/CE del Parlament Europeu i del Consell, del 19 de gener del 2001.

 

Què se sap sobre el futur dels canvis horaris a Espanya?

El canvi d'hora es troba des de fa uns quants anys en dubte. De fet, la Comissió Europea va fer una enquesta el 2018 sobre aquesta qüestió en què la majoria dels participants es van mostrar en contra de mantenir el canvi d'hora.

Posteriorment, l'any 2019, el Parlament Europeu va donar suport a posar fi a aquesta situació a partir del març del 2021, amb una resolució que permeti a cada país triar si volia mantenir l'horari d'estiu o d'hivern, però finalment la iniciativa no va tirar endavant.

L'única cosa certa és que tindrem canvis d'hora, almenys, fins a l'any 2026. Així apareix reflectit a l'Ordre PCM/186/2022 del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), on s'indiquen els propers canvis d'hora fins a l'any 2026 Aquest serà el canvi d'hora més tardà.

Darrera actualització: 20.10.2023 | 11:27