Roses, llibres, dracs i trobada literària local, durant la diada de Sant Jordi a Montmeló

Dimecres, 26 d’abril de 2023

Enguany la diada de Sant Jordi s'escau en diumenge. Això és sinònim de molta activitat literària durant tot el cap de setmana. A Montmeló tindrem un bon seguit d'actes de diferent àmbit: contes narrats, concerts corals, parades de roses i llibres, jornada de comerç local, tallers per a la canalla i ball de gitanes. A més dels diferents concursos de relats i punts de llibre que ja funcionen des de fa setmanes.

Us fem una detallada relació de totes les activitats des de divendres dia 21 fins diumenge 23 d'abril, ja que a més de les activitats pròpies de Sant Jordi també teniu d'altres com és un espectacle musical, la commemoració del dia mundial de la dansa i cinema infantil en català.


Divendres 21: cuina narrada i homenatge a Chavela

Divendres 21, revetlla de Sant Jordi, tindrà lloc a la biblioteca la Grua a les set de la tarda l'espectacle de contes per adults "Sopem? Amb Pili Sabroso". Es tracta d'una sessió decontes narrats, a càrrec de Laura Rodríguez que ens presentarà al personatge de la Pili Sabroso, què no és cuinera, però sap fer uns entrants fantàstics; no és historiadora, però se sap de memòria la història de la vichyssoise; i és soltera, però coneix plats afrodisíacs. Una vetllada molt entretinguda entre contes i fogons

Una hora més tard, és a dir, a les vuit de la tarda, la sala polivalent obrirà el teló per oferir "Tranquila, Celeste canta Chavela", un espectacle musical d'homenatge a Chavela Vargas que compta amb la direcció i la dramatúrgia de Martí Torras Mayneris. "Celeste canta Chavela" és un cant de llibertat, d'amor i de vida, una festa pels difunts, una celebració de la vida i de la mort, d'una figura cabdal dins el món de la música popular, la cèlebre cantant mexicana Chavela Vargas, de la qual l'any 2022 es va celebrar el desè aniversari de la seva mort. En aquesta ocasió a més, l'espectacle comptarà amb la col·laboració de la Coral de Montmeló, membres del cor Gòspel Montmeló i Marta Santiesteban al violí. Les entrades les podeu adquirir encara a través de la plataforma entràpolis.com


Dissabte 22: comerç, dansa, cant coral i cinema infantil

I arribem al cap de setmana de Sant Jordi. Començarem el dissabte dia 22 amb una activitat que vol treure el comerç local al carrer. Durant tot el matí de dissabte, els comerços locals posaran parades al carrer Major i hi haurà activitats per a infants a la plaça de la Vila. A les 12 del migdia es realitzarà el sorteig de 10 vals de 20 € per gastar als establiments de la UBCM, de la campanya que es va iniciar la setmana passada.

Les persones amants de la dansa, tindran l'oportunitat de gaudir d'una mostra de tots els grups de l'Escola de dansa For Dance Center de Montmeló, amb motiu de la commemoració del dia mundial de la dansa. Aquesta activitat tindrà lloc a l'amfiteatre de la Torreta a partir de dos quarts de dotze del migdia. L'entrada és gratuïta i al final de la mostra es farà una classe oberta de dansa per a totes les persones assistents.

I a la mateixa hora, a la sala Polivalent es farà una nova sessió de cinema infantil en català. En aquesta ocasió la pel·lícula serà "La mama és pura pluja". És un film recomanat per a infants a partir de sis anys. La pel·li narra les aventures de la Jana, una nena de vuit anys forta i espavilada que té moltes ganes que arribi Nadal, però aquest any l'haurà de passar amb la seva àvia, ja que la seva mare necessita un descans.Recordem que com totes les pel·lícules de Cine Xic, la sessió serà gratuïta, però que cal reserva entrada a través d'entràpolis.com. Aquesta activitat està organitzada per Òmnium Cultural i l'Oficina de català a Montmeló.


Diumenge 23: roses, tallers, gitanes i literatura km0

I finalment arribem al diumenge dia 23 d'abril diada de Sant Jordi. Com ja és costum la diada s'iniciarà amb parades de venda de roses, llibres i altres productes relacionats amb Sant Jordi a la plaça de la Vila, a partir de les 9 del matí. Cal puntualitzar que divendres 21 i dissabte 22 també hi haurà venda de llibres a la plaça.

Volem destacar que al costat de la parada de la Biblioteca Municipal, tindrà lloc una trobada d'autors i escriptores locals que signaran els seus llibres a partir de les onze hores. Primer serà en José L. Barca, autor de "Advenimiento" que és el tercer volum de la trilogia "Hijos de un Dios mayor". Mitja hora més tard sera el torn d'Àngels Martí, Eva Butjosa i Maria Antònia Carrasco, les tres autores del llibre "Història de l'Agrupa, Associació Cultural de Montmeló". A les 12 del migdiaJèssica Roca signarà el seu últim llibre publicat fa poques setmanes "L'administrativa". I finalment Almudena Herrera, professora a Montmeló, signarà el llibre infantil "El crit de la mona". Aquesta és la primera trobada literària local que es fa a Montmeló durant la diada de Sant Jordi.

També, a partir de les onze del matí, la plaça s'omplirà de jocs i tallers per a la canalla. Concretament, s'instal·larà el joc "Bibliojoc de l'Ot el bruixot", una biblioteca gegant formada amb 70 llibres de gran format i diferents mides, on es podrà jugar activament resolent enigmes, escrivint i dibuixant. I també hi haurà un taller de titelles de Sant Jordi, per fer el drac, la princesa o el cavaller de la llegenda.

I també a les onze, però en aquest cas al Casal de la Gent Gran de Montmeló, tindrà lloc el segon concert de Sant Jordi. En aquesta ocasió a càrrec de la coral del Casal de la Gent Gran, amb repertori de sardanes i de cançons populars catalanes. L'entrada serà gratuïta.

I arribem al migdia; a les dotze en punt, la plaça de la Vila s'omplirà de canalla gitanera, amb una ballada de les colles de petites i mitjanes del Ball de Gitanes del'Agrupa que farà les delícies del públic. Aquesta serà l'activitat que tancarà els actes de la diada de Sant Jordi a Montmeló. Les parades de venda de llibres i roses continuaran obertes fins al migdia.


Concursos en marxa

Finalmente, recordar-vos una sèrie d'activitats en les quals podeu participar encara i que tenen a veure amb la diada de Sant Jordi.

En primer lloc, us recordem que encara podeu participar en el concurs literari Escriu-Mo que enguany arriba a la quarta edició. És un concurs de relats curts i les bases les podeu trobar al web municipal.

Els infants poden participar en el concurs de punts de llibre que organitza la biblioteca. Si voleu recollir la plantilla i les bases d'aquest concurs de pintura, passeu per la mateixa biblioteca.

I la gent gran també tenen els seus concursos de Sant Jordi, concretament el segon Concurs de punt de llibre, poesia i microrelats de Sant Jordi per a Gent Gran. Teniu tota la informació i les bases del concurs a la consergeria del Casal i teniu temps de participar fins al mateix 23 d'abril.

Per saber les persones guanyadores dels diferents concursos de Sant Jordi, haurem d'esperar els veredictes definitius i el lliurament de premis que tindran lloc entre la darrera setmana d'abril i la primera de maig.

Darrera actualització: 22.06.2023 | 11:47