22 de març: Dia Mundial de l’Aigua (Water for Peace)

Divendres, 22 de març de 2024

El Dia Mundial de l'Aigua (World Water Day) se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça. Enguany, la campanya a escala internacional té com a lema Aigua per la Pau (Water for Peace). 

L’aigua pot crear pau o desencadenar conflictes. Quan l'aigua escasseja o està contaminada, o quan les persones tenen un accés desigual o nul, poden augmentar les tensions entre comunitats i països.

Més de 3000 milions de persones a tot el món depenen d'aigua que travessa les fronteres nacionals. Tot i això, només 24 països tenen acords de cooperació per a tots els recursos hídrics que comparteixen.

A mesura que augmenten els impactes del canvi climàtic i creix la població, hi ha la necessitat urgent, dins dels països i entre ells, d'unir-se per protegir i conservar el nostre recurs més preat.

La salut pública i la prosperitat, els sistemes alimentaris i energètics, la productivitat econòmica i la integritat ambiental depenen del bon funcionament i gestió equitativa del cicle de l'aigua.

Crear un efecte en cascada positiu

El lema del Dia Mundial de l'Aigua 2024 és “Aigua per a la pau”. Quan cooperem en matèria d'aigua, creem un efecte en cascada positiu, promovent l'harmonia, generant prosperitat i fomentant la resiliència davant dels desafiaments comuns.

Hem d'actuar sobre la base que l'aigua no només és un recurs que s'aprofita i pel qual es competeix: és un dret humà, intrínsec a tots els aspectes de la vida.

Amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, cal que tots ens unim al voltant de l'aigua i l'utilitzem a favor de la pau, assentant les bases per a un futur més estable i pròsper.

Participa a la campanya mundial "Aigua per a la pau". Necessitem que tothom –des de particulars i famílies fins a empreses i governs– faci el possible per cooperar en matèria d'aigua i aplanar el camí cap a una societat més harmoniosa. Descarrega els recursos d'ONU-Aigua per participar amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua i obté més informació sobre la connexió entre l'aigua i la pau.

Darrera actualització: 22.03.2024 | 12:04