Comerços aprenents

Dimecres, 28 de febrer de 2024

Oficina de Català de Montmeló - Comerços aprenents és un projecte que ofereix al comerç local una formació essencial en llengua catalana per a les persones que fan atenció al públic i parlen molt poc en català. A causa dels seus horaris laborals, aquestes persones no poden assistir a un curs de català i, per això, els tècnics de normalització lingüística es desplacen a la botiga per oferir-los aquestes sessions formatives.

Les tècniques del CPNL s’acosten a l’establiment un o dos cops per setmana en l’horari pactat amb el comerciant/a per ensenyar-los fórmules per saludar i acomiadar-se, els dies de la setmana, els números i vocabulari específic de l’establiment aprenent. És una manera de mostrar que on viuen hi ha qui parla el castellà o el català i per tant, han de saber que a tothom li agrada que se’ls parli en la seva llengua.

Aquesta formació de dues hores i mitja beneficia a l’establiment perquè pot entendre i respondre els clients que parlen català. Alhora es fa una difusió com a comerç aprenent al web i les xarxes socials del CPNL. I en acabar les sessions, es dona un diploma al comerciant/a en reconeixement per l’esforç i la voluntat d’aprendre la llengua del país.

Per tal d’informar la població que hi ha comerciants que estan aprenent català, el comerç disposa d’unes etiquetes informatives que expliquen la necessitat que se’ls ajudi a parlar més i millor en català, ja sigui saludant-los, fent-los preguntes senzilles o continuar parlant-los en català per tal de seguir practicant.

A Montmeló hem començat amb un comerç de mòbils situats al carrer Major. En Hassan treballa en aquesta botiga i és del Pakistan, però viu a Montmeló des de la pandèmia i té moltes ganes d’aprendre de català, per tant necessita que els clients/es s’adrecin a ell en català a fi de practicar i adonar-se que el català és la llengua del país.

En definitiva aquest projecte té dues vessants: per una banda vol donar un cop de mà a les persones que munten un negoci al poble, amb prou feines coneixen el català i així se’ls mostra la llengua del país. I alhora pretén que tots els catalanoparlants no canviïn de llengua quan s’acostin a un establiment i, carregats de prejudicis, els parlin en castellà o en anglès sense adonar-se que els entenen en català.

Darrera actualització: 29.02.2024 | 19:53