Torna Carnaval, tornen les Gitanes
Aquest diumenge a partir de les 11 del matí, la plaça de la Vila es tornarà a omplir de música, castanyoles i Gitanes. Al so de la música de la Catxutxa, una seixantena de balladors i balladores de les colles del Ball de Gitanes de Montmeló, faran gaudir a les persones assistents d’aquesta tradició de Carnaval.
Els escrits d’en Joan Amades de l’any 1925, ens diuen que sota el nom de Ball de Gitanes es coneixen a Catalunya dues classes de ball completament diferents.
Una d’elles és una dansa pròpia de diversos pobles i que pot ser considerada com un important document folklòric i com una bella mostra de l’esperit creador del poble i de la seva enginyosa inventiva.
L’altre tipus de Ball de Gitanes és pròpia del Vallès i es balla només per Carnaval; els balladors es reuneixen en colles que van a ballar a diferents pobles de la rodalia.
La primera referència escrita sobre el Ball de Gitanes a Montmeló es remunta l’any 1834. La trobem en un document de l’arxiu municipal. Es tracta d’una sol·licitud de permís per poder celebrar el Ball de Gitanes per carnaval. En aquest document ens queda constància que anteriorment ja se’n ballava.
Abans a Montmeló es ballava el Dijous Gras i es té documentació escrita de l’any 1883 per notícies aparegudes a revistes i diaris de l’època. Sembla ser que les ballades a Montmeló es seguiren fent de manera habituals fins l’any en què va esclatar la guerra.
A finals del 1943 s’inicien els assajos de nou per poder ballar de nou el 10 de febrer de 1944. El Ball de Gitanes a Montmeló ha estat present en diferents èpoques i s’ha anat ballant i deixant de fer-ho al llarg dels anys.
La colla actual es va reenganxar l’any 2006 i des de llavors que no ha parat de fer-ho. Varen començar una colla de 20 parelles d’exballadors i balladores i fins avui han anat canviant la seva composició i afegint les colles de Veterans i la infantil.
Si voleu conèixer millor aquesta història, la colla local amb motiu del seu desè aniversari va publicar un llibre amb el nom d’Ell Ball de Gitanes de Montmeló a partir d’un estudi d’en Vicenç Bolart fet per a la recerca de l’assignatura de Folklore al Conservatori Superior de Música, que va comptar amb la col·laboració de la M Antònia Carrasco, col·laboradora de Ràdio Montmeló i membre del Centre d’Estudis.
I si voleu veure en directe què és el Ball de Gitanes, aquest diumenge no us podeu perdre la Trobada a la plaça de la Vila de les colles de Montmeló.