S'aixeca l'emergència per sequera a Montmeló i a 202 municipis del sistema Ter-Llobregat

Dimecres, 8 de maig de 2024

El govern ha decidit aquest dimarts 7 de maig que els municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat passin de la fase d'emergència a la d'excepcionalitat per sequera.. La marxa enrere en el pla de sequera arriba gràcies a les pluges i afecta uns 6 milions de persones de 202 municipis, principalment a l'àrea de Barcelona. Això implica que els 6 milions de persones que hi viuen, principalment a l'àrea de Barcelona, podran utilitzar 230 litres cada dia, en comptes dels 200 de l'emergència.

El canvi es fa quan, gràcies a les pluges de les últimes setmanes, els embassaments d'aquest sistema ja superen el 25% de capacitat, sensiblement més plens que el 16%, el llindar fixat pel pla de sequera per passar a emergència.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja ha estat l'encarregada d'anunciar el canvi de fase al sistema Ter-Llobregat que permet rebaixar les restriccions, i ho ha atribuït a les pluges, però també a les mesures d'estalvi i d'aprofitament d'aigua posades en marxa: "més infraestructures hídriques, l'augment de producció d'aigua regenerada i dessalada, la reducció dels consums i finalment la pluja ens permeten sortir de l'emergència i aixecar part de les restriccions." La portaveu del govern ha admès que la sequera no s'ha acabat, però que "els números" permeten rebaixar les restriccions, i ha afegit que ja van dir que no les allargarien "ni un dia més del que fos necessari".

El canvi d'emergència a excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat està previst que es publiqui el proper dilluns al Diari Oficial de la Generalitat, el DOGC, de manera que serà efectiu a partir d'aquell moment.

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort ha afirmat que es pren la decisió quan les reserves estan assegurades com a mínim fins a finals d'any: "en el cas que plogués el mínim que ha plogut en el nostre país mai, no hauríem de tornar a declarar l'emergència fins a principis del 2025." Mascort ha afegit que ara mateix els embassaments de les conques del Ter i el Llobregat estan al 25,4% de la seva capacitat i que això ho garanteix. També que ja va dir que no es rebaixaria d'emergència a excepcionalitat "per tornar a l'emergència al cap de 15 dies o un mes", sinó que es prendria quan hi hagués garanties de poder mantenir el canvi i ha agraït l'esforç que ha fet tothom els últims mesos: "tothom ha estat a l’alçada, primer els pagesos i també el conjunt de la ciutadania i empreses. Continuarem gestionant aquesta sequera també quan plou. El què fan aquestes pluges és allargar les nostres reserves i garantir l’aigua arreu del país".

Situació d'excepcionalitat (semàfor taronja): 230 litres per habitant i dia

La situació d'excepcionalitat permetrà disposar d'una dotació d'aigua per habitant i dia de 230 litres. Així mateix, es mantenen les mesures d'estalvi següents:

  • Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en emergència era del 80%).
  • Reducció del 15% dels consums d'aigua dels usuaris industrials (en emergència era del 25%).
  • Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).
  • Reducció del 30% en els usos ramaders (en emergència era del 50%). Possibilitat de flexibilitzar aquestes reduccions presentant un Pla d'estalvi d'aigua a l'ACA.
  • Queda prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d'arbres o plantes, que es farà gota o a gota o en regadora). S'admet el reg municipal amb aigües freàtiques únicament en cas que no suposi una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari. 
  • Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d'esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
  • Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.

 

 

Darrera actualització: 13.05.2024 | 09:43