El dissabte 30 de novembre se celebra la Jornada de cooperació i solidaritat de Montmeló
Enguany, la Jornada de Cooperació i Solidaritat organitzada conjuntament per l’Ajuntament, la Sectorial de Cooperació del Consell de Poble i entitats de Montmeló se centrarà en generar un punt de trobada i de reconeixement de la diversitat cultural, així com un espai per reflexionar sobre la gestió de l’aigua i les seves conseqüències en el món actual
Durant tot el matí podrem gaudir a la plaça de la vila de paradetes, tallers i activitats per a tothom. A partir de les 10h i fins a les 14h es podran trobar paradetes i tallers solidaris impulsats per entitats de Montmeló, i algunes ONG ens ensenyaran els seus projectes de cooperació arreu del món. També ens aproparem a cultures tradicionals de l’Àfrica amb un taller de jocs de taula originaris de l’Àfrica Occidental com són l’Achí, el Yoté i l’Awelé.
A més, a les onze del matí podrem veure l’espectacle “BWater“, una obra en format de paròdia televisiva que ens farà viatjar a un futur distòpic en el que l’aigua és la moneda de canvi. L’obra tracta el problema que suposa la privatització del servei de l’aigua al món i a casa nostra, i la relació que té amb l’emergència climàtica i els seus efectes ( sequeres, escassetat, contaminació de masses d’aigua,... ). Aquest espectacle es podrà veure a Montmeló gràcies a la col·laboració amb la campanya Som Aigua impulsada per l’ONG Enginyeria Sense Fronteres i el Grup d’Aigua del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
El principal objectiu és posar en valor la cooperació al desenvolupament en matèria d’aigua i el paper de les corporacions locals en la prestació dels serveis públics, teixint i enfortint els llaços de solidaritat per caminar cap a la justícia de l’aigua a nivell global. Com a resultat d’aquesta col·laboració, també es podrà visitar a la plaça de la Vila l’exposició “L’aigua: allà i aquí”, que dona a conèixer la situació del Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament en el món, però també la gestió de l'aigua i el sanejament en el nostre municipi.
Més tard també podrem gaudir d’un concert de música d’arrel africana amb Na Nara, un grup que fusiona tradició amb modernitat i que ens apropa a les cultures tradicionals africanes a partir els seus ritmes i músiques. Al final del concert, tot el públic podrà participar del taller de dansa de l’Àfrica de l’Oest que ens oferiran.
La Jornada de Cooperació i Solidaritat vindrà precedida per l’organització, dos dies abans, d’una altra activitat organitzada amb la col·laboració de la Fundació Ulls del Món. Així, dijous 28 a les sis de la tarda tindrà lloc, a la Sala de La Concòrdia, la projecció del documental “Gabor”, premiat als Gaudí i dirigit per Sebastian Alfie. El documental explica la història d’un director de fotografia cec, de nom Gabor, que es desplaça a Bolívia per participar en la filmació d’un clip audiovisual sobre el projecte de cooperació oftalmològica que la Fundació Ulls del món té en marxa a Bolívia. En el documental podem veure com, des de la foscor de la ceguesa, amb molt esforç i perseverança, Gabor grava imatges impactants de moments en què diverses persones recuperen la vista o eviten arribar a perdre-la. Posteriorment a la projecció, hi haurà un cinefòrum dinamitzat per Elisenda Rom, responsable de Comunicació de la Fundació Ulls del món.