El consum d’aigua a Montmeló, l’any 2023, ha estat de 175 litres per habitant i dia

Dimecres, 24 de gener de 2024

La greu sequera actual que comprèn el període 2021-2023 i que suma més de 36 mesos sense pluges, és la més severa que ha patit Catalunya des que es tenen registres (1905)

Montmeló pertany a la conca Ter Llobregat i es troba en un escenari de Preemergència que pot canviar en breu si l’estat de les reserves a tots els embassaments es situa al 16%,

Les reserves a tots els embassaments de les conques internes catalanes estan al 16,23%, ja vorejant el límit a partir del qual es decretarà l'estat d'emergència. Les mesures entrarien en vigor quan s'arribi a aquest límit.

L'escenari d'emergència per sequera fixa, per als municipis afectats, contempla una limitació de 200 litres per habitant i dia, de mitjana. També es limita el consum d'aigua per a altres usos.

Els períodes de sequera que Catalunya està vivint de forma cíclica els darrers anys i, que s’estan accentuant degut a la crisi/emergència climàtica, fan necessari que tots els sectors de la societat consolidem i integrem en la nostra activitat diària la cultura de l’estalvi i l’adopció de consums sostenibles.

En aquest sentit, l'Ajuntament ha aprovat una Ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera que té per objecte la regulació dels usos de l’aigua en l’àmbit municipal, per tal de garantir el servei públic d’abastament i distribució d’aigua potable de competència municipal i fomentar l’estalvi en el consum d’aigua en situació de sequera.

Així mateix, s’ha iniciat una campanya de conscienciació col·locant rètols als equipaments municipals que recorden la necessitat de fer un ús correcte de l’aigua agafant el lema de la campanya institucional, l’aigua no cau del cel.

Malgrat els números del consum d’aigua de la ciutadania de Montmeló se situen per sota del màxim establert pel Pla de Sequera, no podem abaixar la guàrdia i fer un ús responsable de l’aigua.

 

10 consells d’estalvi d’aigua a casa

  1. Tanqueu les aixetes ! | Tanqueu l’aixeta mentre us ensaboneu les mans, us renteu les dents o us ensaboneu a la dutxa.
  2. Trieu dutxar-vos a banyar-vos | Una banyera plena gasta uns 300 litres d'aigua, mentre que si us dutxeu en gasteu uns 50.
  3. Recolliu l’aigua de la dutxa | Utilitzeu un cubell per recollir l’aigua mentre no surt calenta i aprofiteu-la per a altres usos com ara regar les plantes de casa.
  4. Vigileu amb el dipòsit del vàter | Si no disposeu de dipòsits de doble descàrrega, poseu una o dues ampolles de plàstic plenes de sorra dins el dipòsit. L'estalvi és d'uns 3 litres d'aigua en cada descàrrega.
  5. Rentadora i rentaplats amb càrrega completa | Aprofiteu al màxim la seva capacitat!
  6. El vàter no és una paperera ! | Un vàter normal buida entre 9 i 12 litres d'aigua en cada ús. Llenceu-ho a la paperera, no al vàter!
  7. Repareu les fuites d’aigua | Detecteu i resoleu qualsevol fuita d'aigua a les aixetes, canonades i cisternes.
  8. Reutiltzeu l’aigua | Utilitzeu l'aigua d'escaldar fruites i verdures per regar les plantes. També podeu reutilitzar l'aigua de cocció d'aliments per regar, sempre que no contingui sal o productes químics nocius.
  9. Instal·leu airejadors i reductors | Instal·leu a les aixetes airejadors i reductors de cabal per reduir-ne la quantitat que en surt. Barregen aigua amb aire i permeten estalviar fins a un 50%.
  10. Vigileu amb el que llenceu per l’aigüera | Hi ha productes (oli, detergents, pintura) que són de difícil eliminació o nocius per al medi. Un sol litre d’oli mineral pot contaminar 10.000 litres d’aigua. Cal, doncs, que els separeu i els porteu als punts verds.
Darrera actualització: 25.01.2024 | 10:57