DAVID GESALÍ I DAVID IÑIGUEZ VAN PRESENTAR EL SEU ÚLTIM LLIBRE A LA BIBLIOTECA DE MONTMELÓ

Dissabte, 1 de febrer de 2020

"Catalunya any zero, crònica visual de la desfeta" és el títol de la darrera obra d'aquest parell historiadors, especialistes en temes d'aeronàutica relacionats amb temps de guerres. Aquesta és la setena col·laboració que realitzen conjuntament Gesalí i Iñíguez. La presentació va tenir lloc el passat dijous 30 de gener a la Biblioteca Municipal la Grua.

David Gesalí torna de nou, després de l'any 2013 a la Biblioteca la Grua a presentar la seva nova publicació. La xerrada va estar molt interessant, ja que van desgranar el contingut del llibre i tot el procés d'elaboració i documentació que han necessitat per donar forma a un llibre de gran qualitat, tant pel recull fotogràfic com pel contingut de les entrevistes realitzades a diferents persones que van viure el moment històric que tracta el llibre.


Catalunya any zero ens presenta la brutal destrucció del territori i la societat catalana a mesura que va caient en mans de l'exèrcit franquista. «Al final de cada bomba llençada hi ha moltes vides. I molts mons que s'ensorren», diuen els autors. Per això ens mostren l'ensorrament físic d'infraestructures i edificis, que amb la pèrdua de les institucions i la identitat pròpies, dibuixaven un futur negríssim per a Catalunya. El llibre trepitja gairebé tot el territori català i les imatges, fetes sobretot pel bàndol vencedor, van acompanyades, en un extraordinari contrast, de narracions personals dels perdedors: soldats i civils que van viure la guerra en primera persona. El lector té a les mans, doncs, un llibre rigorós i insòlit, amb nombroses imatges mai vistes i que marca el punt més baix de Catalunya, amb el país devastat i un futur hostil.

Durant la xerrada els dos autors també van presentar els dos llibres anteriors: "La guerra aèria a Catalunya" i "Sota les bombes", tots dos llibres històrics sobre la Guerra Civil a Catalunya.

"La guerra aèria a Catalunya"
Durant la Guerra Civil, Catalunya fou l'escenari d'una guerra sense treva on s'experimentaren noves tàctiques i estratègies, tant al camp de batalla com a la rereguarda. La guerra aèria a Catalunya (1936-1939) constitueix una crònica visual que proporciona una acurada selecció d'imatges inèdites, representatives i de qualitat, però sobretot pretén ser un llibre d'investigació històrica on es desvetllen episodis i fets relacionats amb l'aviació a la Guerra d'Espanya rescatats de l'oblit. Per primera vegada es presenta la guerra aèria emmarcada en una perspectiva global i amb tota la seva complexitat: les estratègies existents en el rerefons dels bombardeigs, la defensa del territori, la fabricació i adquisició d'armes...

"Sota les bombes"
Al llarg de tota la Guerra Civil, Catalunya va viure un setge aeri permanent en què, per primera vegada a la història, s'atacava la rereguarda per destruir les indústries de guerra i per terroritzar la població civil. Sota les bombes il·lustra aquesta guerra aèria sense precedents, amb documentació i imatges de l'època, sovint inèdites, per mostrar la crueltat de la guerra i els esforços del poble català per sobreviure.

 

 

David Gesalí també ha publicat en solitari llibres sobre temàtica bèl·lica, com és el cas de "Els aeròdroms republicans a Girona" ara fa dos anys, entre d'altres. Pel que fa al tàndem Gesalí-Iñíguez, treballen junts des de fa més de vint anys. Tots dos han realitzat conjuntament les obres Guerra Aèria a la Batalla de l'Ebre (2010) i Aviació i Guerra Civil a la Garriga 1933-1946 (2009), han publicat diversos articles i han participat en jornades, conferències i documentals. Com a investigadors del Grup de Recerca DIDPATRI de la Universitat de Barcelona, han col·laborat en l'àmbit de la difusió, amb els continguts de diversos projectes de museïtzació del patrimoni de l'aviació a Catalunya, com per exemple el refugi antiaeri de l'estació de la Garriga, els aeròdroms de Rosanes i la Sénia, i el Centre d'Interpretació de l'Aviació Republicana i la Guerra Aèria, CIARGA, a Santa Margarida i els Monjos.

David Gesalí i Barrera

Es historiador de la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en Didàctica de les Ciències Socials i Patrimoni per la Universitat de Barcelona. Especialista en història aeronàutica, és autor de diverses publicacions, entre les quals destaquem DelfinEl avión Grumman CCF (2005) i L'aeròdrom 329. Montornès del Vallès i l'aeronàutica en la Guerra Civil espanyola (2008).

David Iñíguez Gràcia

És historiador i doctor en Didàctica de les Ciències Socials i Patrimoni per la Universitat de Barcelona. Entre els seus llibres hi ha El Vesper de la Gloriosa. Els camps d'aviació republicans al Penedès (2002), La batalla del Ebro (2007) i La Columna Macià Companys (2008).

Darrera actualització: 24.11.2022 | 09:17