Continua el semàfor taronja de l’estat d’excepcionalitat per sequera
La sequera que estem vivint a Catalunya des de finals de 2020 continua agreujant-se. Tot i que des de l'octubre de 2021 està activat el Pla de Sequera i que s'han desplegat mesures per alentir el descens de reserves dels embassaments i aqüífers, el Govern de la Generalitat va decidir a finals de maig va fer un pas més en la gestió de la sequera i declarar l'excepcionalitat en el sistema de la xarxa d'aqüífers de Catalunya.
La Llei de mesures extraordinàries per fer front a la sequera, que ha entrat en vigor el dimarts 23 de maig de 2023, té l’objectiu de protegir la disponibilitat de les fonts de subministrament de les xarxes d’abastament d’aigua potable a la població i evitar la interrupció del subministrament domiciliari d’aigua.
La Llei preveu la mobilització de 164 milions d'euros per a millorar l'estat de les xarxes d'abastament d'aigua, impulsar la regeneració i recuperar pous i captacions en desús. A més, es potenciaran actuacions estructurals com l'increment de la dessalinització, per tenir-les a disposició abans del previst.
També inclou la modificació d'alguns apartats del Pla de Sequera referents a l'ompliment de piscines en les fases d'alerta i excepcionalitat, amb l'objectiu de què piscines per a ús comunitari puguin esdevenir refugis climàtics davant de possibles onades de calor extremes durant els mesos d'estiu.
Aquesta llei pretén gestionar l'aigua de manera coordinada amb el món local i buscar mesures i solucions que tinguin un benefici global. A Montmeló s'estan adoptant totes les mesures extraordinàries i urgents per a afrontar la situació de sequera excepcional com ha estat l'anul·lació de diferents activitats que comportaven un ús massiu d'aigua durant els dies de la Festa Major.
El consum mitjà d’aigua a Catalunya és d’uns 117 litres per habitant i dia (la OMS estableix que el límit mínim necessari és de 100 litres/ habitant/ dia). Aquesta contenció generalitzada és un gran aliat no només per ajudar a garantir la disponibilitat d’aigua sinó també per prendre consciència d’una cultura d’estalvi i sostenibilitat envers el medi ambient.
2023 | L'aigua no cau del cel
Aquest 2023 la Generalitat de Catalunya proposa una nova campanya d'estalvi i conscienciació en l'us de l'aigua "L'Aigua no cau del cel, estalviar-ne és cosa de tots", per tal d'optimitzar al màxim el recurs que tenim disponible, perquè l'aigua que estalviem avui és la que tindrem per demà.
En episodis de sequera, és indispensable que reduïm el consum d'aigua a tots els nivells. La sequera és un fenomen cíclic que afecta a Catalunya i en els darrers 20 anys hem viscut 5 episodis d'escassetat d'aigua, el més greu és el que estem vivint des de de 2021 fins l'actualitat. Aquest estalvi d'aigua ha d'anar en paral·lel al desplegament de noves infraestructures per adaptar-nos a l'emergència climàtica no dependre del clima. És per aquest motiu que la Generalitat potenciarà, en els propers 5 anys, la dessalinització i la regeneració, duplicant la seva producció, així com treballar en la millora dels abastaments d'aigua locals i en incrementar l'eficiència de les xarxes de subministrament.