Qui era Neus Català?
Sota aquest títol, dissabte 12 d’abril es va organitzar una xerrada al pati de la residència centre de dia per a la Gent Gran, per conèixer i recordar la figura de Neus Català, una dona lluitadora i compromesa amb la memòria històrica i els drets humans.
L'octubre de 2024, el president de la Generalitat inaugurava de la nova residència que té capacitat per acollir a un total de 36 places de residència, 45 de centre de dia, 5 places de servei de menjador, i d’altres serveis adreçats a les persones grans i persones que es troben en situació de dependència.
L’any 2001, l’Ajuntament de Montmeló creava els serveis de residència assistida, centre de dia i posteriorment menjador social de la residència Can Dotras. La constant demanda de places i l’increment en les llistes d’espera, sumat a la crisi sanitària provocada per la COVID-19, van portar l’equip polític a prioritzar la construcció d’un nou equipament que donés cabuda a diferents serveis adreçats a la gent gran i persones amb dependència, i que permetés incrementar significativament l’oferta de places al municipi.
Fruit d’un procés participatiu impulsat per la Comissió del Nomenclàtor i amb la voluntat de visibilitzar les dones, el Ple celebrat el 29 d’octubre de 2024, va aprovar i assignar inicialment la denominació de Neus Català a la nova residència de la gent gran de Montmeló.
Neus Català i Pallejà (els Guiamets, 6 d'octubre de 1915 - els Guiamets, 13 d'abril de 2019) va ser una militant comunista i activista antifeixista catalana, membre de les Joventuts del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) durant la Guerra Civil espanyola, va ser la penúltima supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück.
Per tal de conèixer tots els detalls sobre la figura i personalitat d’aquesta activista que dona nom a la nova residència, aquest passat dissabte va tenir lloc una interessant xerrada que va comptar amb la participació de la seva filla, Margarida Català, i de l’escriptora i biògrafa Elisenda Belenguer, que també va ser una gran amiga personal de Neus. Totes dues van descobrir, a través de vivències i records, qui era realment Neus Català, el seu llegat i el seu paper fonamental en la lluita contra el feixisme i en defensa de la llibertat.
A més de la xerrada, es va poder visitar una petita exposició sobre la seva vida i trajectòria. Aquesta exposició es podrà visitar a partir de dimecres 23 d’abril i fins al dia 7 de maig, els dilluns, dimecres i divendres de 5 de la tarda a 7 del vespre, en el Museu Municipal.
L’acte el va presentar l'alcalde Pere Rodríguez, que va fer una ressenya de la figura de Neus Català i que va agrair la presència de la família i de la biògrafa. La jornada va servir per retre un homenatge imprescindible a una dona que ens va ensenyar a resistir i a no oblidar.