L’estiu passat Estrella Damm va dedicar el seu anunci “mediterràniament” a l’ecologisme i la defensa del mar. Per fer-ho va utilitzar una cançó creada per Joan Dausà i interpretada també per Maria Rodés i Santi Balmes: “Una altra manera de viure”.
Ara que enyorem tantes coses d’estius passats pot ser un bon moment per plantejar-nos si realment és possible, una altra manera de viure. Des de Canviem Montmeló estem convençuts que sí, que hi ha maneres més sostenibles de relacionar-nos amb l’entorn i de cuidar els béns comuns.
Comencen per opcions individuals, com reciclar els nostres residus, fer servir la Deixalleria municipal, recollir els excrements dels nostres animals o utilitzar mascaretes de roba que es puguin rentar i fer servir més d’un cop.
Però continuen també per reclamar a l’Administració, que gestiona l’espai públic i té competències en medi ambient, que prengui consciència i faci la feina que li toca. A molts ajuntaments s’està desplegant l’Agenda 2030, aprovada per Nacions Unides amb 17 objectius de desenvolupament sostenible. A Montmeló cal posar-se a treballar urgentment en aquest sentit, doncs tenim feina endarrerida i polítiques a millorar en mobilitat, medi ambient i lluita contra el canvi climàtic:
- Camí Verd: Projecte d’una anella verda per moure’s pels voltants de Montmeló sense haver de trepitjar asfalt, que va plantejar ICV-EUiA fa més de 20 anys. Reconvertit en “Camins de Montmeló”, aquests dies que hem sortit més pel poble s’han posat de relleu algunes mancances: falta de papereres, camins embrossats i mal senyalitzats, propietaris particulars tallant passos públics, atropellaments entres bicicletes i vianants...
- Carrils bici: L’any 2000, el llavors regidor de Medi Ambient Pere Rodríguez, inaugurava un “carril-bici” a la Gran Vial que havia d’unir Montmeló i Montornès. Havia de ser un primer pas per enllaçar-se també amb Granollers, Parets i Mollet, però a dia d’avui no queda rastre d’aquell carril. El 2016 ICV-EUiA vam presentar una moció per fomentar una mobilitat més saludable i menys contaminant a Montmeló, aprovada per unanimitat i amb accions concretes per dur-se a terme en aquest sentit.
- Camins escolars: Després d’encarregar diversos estudis, el curs passat es van començar a “posar en marxa” els camins escolars a Montmeló. Amb presses i sense debat ni participació de la comunitat educativa, el resultat de moment és molt millorable.
- Recollida selectiva de residus: A part de canviar alguns contenidors (mantenint tres models diferents de recollida), reparar les manetes i pedals que s’espatllen dels teòricament més nous i incrementar l’impost a la ciutadania, caldria definir seriosament quin model de recollida de residus volem pels proper anys.
- Dignificació dels ZEG’s: Montmeló disposa de tres zones d’esbarjo per a gossos, però el seu estat de manteniment és molt millorable. Segurament parlant amb propietaris de gossos i col·lectius animalistes es podrien replantejar algunes coses.
- Empresa pública generadora d’energia verda. Quan el PSC ens va consultar per formar part del govern ens van assegurar que la nostra proposta era arriscada però factible. Els seguim animant a ser valents.
- Males olors. Montmeló té un problema endèmic de males olors i contaminació atmosfèrica. I no s’hi val a amagar el cap sota l’ala ni acusar d’alarmistes a tothom que ho diu. Cal prendre mesures, fer seguiment i ser proactius. A Parets, per exemple, ho estan fent.
- Gestió de cara al riu. Durant massa temps Montmeló ha viscut d’esquenes al riu i ha considerat “afores” les seves riberes. Donem-li la cara, cuidem-lo i gaudim-lo ara que és ple de vida.
- Recuperació de Les Tres Creus. Un altre espai natural a recuperar per al gaudi col·lectiu, turons i pulmons per a Montmeló i Montornès que cal que mimem més.