Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

01:51  |  10/08/2022

Data i hora oficial

El temps

PSC - Els ajuntaments, a primera línia (Crònica 32)

18/3/2020

La crisi sanitària provocada pel Coronavirus, o COVID-19, a més de posar-nos a prova com a societat responsable i solidària, està deixant palès com de vital és el manteniment dels serveis públics. Una de les coses que aquesta crisi ens està demostrant és que l’accés universal a la sanitat a més de no deixar ningú al marge i generar equitat i igualtat, permet afrontar crisis com l’actual amb la seguretat que cap persona veurà agreujada la seva situació a causa de la seva situació sòcio-econòmica. Ningú no ha de pagar per que se li facin les proves ni perquè sigui atès en els centres sanitaris públics, com si passa en altres països.

 

La segona derivada de la crisi del Coronavirus és la demostració clara i rotunda de com els ajuntaments són l’administració a la qual la ciutadania mira en primer lloc i de la qual espera les primeres instruccions, consells o solucions. En situacions de crisi, o si més no fora del normal, les preguntes ciutadanes sempre tenen el mateix destinatari: el seu Ajuntament. Aquesta importància  no es correspon amb el tracte que les administracions locals reben a l’hora d’assignar recursos, tant econòmics com humans. Una de les assignatures pendents d’ençà els ajuntaments democràtics es van posar en marxa és el seu finançament. Així, i tot i que és l’única administració pública que manté el superàvit dels seus comptes, encara es mantenen les condicions restrictives imposades pels governs del Partit Popular, com la regla de la despesa, que penalitzen totes les seves actuacions i que li acaben posant un segell d’incomplidores perquè, tot i el superàvit, veuen com la prestació de serveis se’ls  fa cada vegada més difícil.

 

En tot cas aquesta situació, com altres provocades per les dretes neoliberals, és del tot reversible i ha de ser l’objectiu dels governs d’esquerres, tant locals, autonòmics com estatals.

 

Cal recuperar, i aquí Europa té molta responsabilitat, l’esperit que va fer possible la consolidació de l’Estat del benestar d’ençà va finalitzar la Segona Guerra mundial; un Estat del benestar que va començar a ser menystingut i destrossat a la dècada dels anys 80 del segle XX, doncs a les dretes neoliberals, a les que  s’han afegit les forces reaccionaries de la ultradreta, no els agraden els serveis públicsData de modificació: 19/03/2020 15:27:47