Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

08:26  |  10/08/2022

Data i hora oficial

El temps

ICV - EUIA : Catalunya, un sol poble (Crònica 5)

17/10/2017

Vivim dies difícils. El poble de Catalunya s’enfronta a un dels reptes col•lectius més grans de la seva història moderna; evitar la fractura social de la societat catalana. Seguir sent l’“un sol poble”, que amb tant d’encert va descriure el PSUC.

 

La violència i hostilitat amb que el Govern de Rajoy ha respost a la legítima voluntat de la majoria de les catalanes i els catalans de decidir democràticament el nostre futur, és inacceptable en democràcia i hauria de comportar actuacions immediates de la comunitat internacional. No només és la desproporció de la intervenció policial de diumenge, sinó l’agressivitat dialèctica dels representants de l’Estat (corona inclosa), la intervenció econòmica, l’amenaça permanent als alcaldes i treballadors públics i, sobretot, la negativa constant a la negociació o a la mediació.

 

El principal responsable de la situació en la que ens trobem és el PP i Mariano Rajoy, que està absolutament inhabilitat per a seguir presidint res que no sigui la seva comunitat de veïns. Però és ben cert que el PP no és l’únic responsable, i que ja seria hora d’alliberar Catalunya d’uns calendaris ridículs per a complir unes promeses inassolibles, que alguns van fer només per mantenir el poder i amagar la seva incapacitat i les seves vergonyes. La irresponsabilitat de Puigdemont i Junqueras passaran també a la història, si ningú hi posa seny.

 

No és possible la dominació d’un poble per la força en el context europeu, com tampoc és possible la unilateralitat en un marc global de relacions socials, econòmiques i polítiques com el que tenim avui. Ho sap tothom. També els dirigents d’una i altra banda que saben que no hi ha sortida sense reconeixement, sense legitimitat, sense interpel•lar a la totalitat del poble de Catalunya. I aquestes condicions només es poden donar amb un acord. Un acord, per cert, que no es pot fer en una setmana.

 

La situació de trencament actual exigeix diàleg i negociació. Empatia. I rebaixar profundament les dosis de testosterona que regeixen l’actualitat política d’aquestes setmanes. Cal establir, tal com fa setmanes que reclamem Catalunya en Comú i Unidos Podemos, una taula de mediació a la que acudeixin les dues parts amb voluntat d’entesa. La gran majoria dels montmelonins, dels catalans i dels pobles d’Espanya desitgen una solució acordada, democràtica, inclusiva i sense violència. Escoltem la gent d’aquí i d’allà, que sovint hi posen més sentit comú. Escoltem-nos més entre nosaltres i mantinguem unida la societat catalana, el nostre tresor més preuat, com un sol poble.Data de modificació: 27/03/2019 11:00:53