Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

07:30  |  12/08/2022

Data i hora oficial

El temps

Fem Montmeló - Març un mes de lluites per la igualtat (Crònica 53)

23/3/2022

El mes de març ens porta dues  jornades remarcables que voldríem destacar:

 

Primer ens trobem en el ja consolidat  8 de març dia internacional de les dones, una Jornada de lluita per eliminar estereotips contra la discriminació laboral i salarial, contra la violència masclista, però sobretot per construir un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d'oportunitats entre dones i homes.

 

Però enguany no podem treure la mirada ni el pensament en les dones d’Ucraïna i de tots els llocs on hi ha guerra i conflictes violents, elles hauran de lluitar per protegir-se i protegir la mainada i fer front a les dures circumstàncies dels atacs bèl·lics. Moltes d’elles hauran de mirar de sobreviure, bé esperant el pitjor al propi país o bé emprenent el camí de l’exili en una desventura sense cap seguretat.

 

Tanmateix, considerem que el paper de la dona és cabdal en la construcció social, política i econòmica després dels conflictes per recuperar els espais de vida i desenvolupament individual i col·lectiu.

Hi ha actituds discriminatòries que són evidents, però altres molt més subtils, es produeixen sense que els implicats siguin conscients o fins i tot amb bona intenció.

 

L’altre dia remarcable aquest mes, és el 21M Dia internacional contra la discriminació racial i us volem parlar dels microracismes, agressions cròniques i constants que són el reflex de les maneres de veure el món en termes de superioritat i inferioritat, normal i anormal.

 

Aquestes agressions tan subtils posen en problemes els que els reben. L’agredida pot sentir-se insultada sense saber molt bé per què i per la seva banda, l'agressora no s'adona que està sent ofensiu. Per entendre el microracisme posarem alguns exemples quotidians que ens poden fer reflexionar sobre el nostre comportament.

 

La gent sovint quan escolta algú negre parlar català, s’apropa a dir-li que bé que ho parles i segurament ho diuen amb la intenció que sigui un afalac, però a un nivell inconscient ho diuen per què perceben a la persona com a estrangera tot i que pot ser nascuda Catalunya. Suposem que una persona només és estrangera per a la seva aparença física i assignem un nivell d'intel·ligència a una persona només a causa del seu color de pell o d'origen ètnic, com per exemple, quan diem a una persona negra "ets l’orgull per la teva raça" per la seva carrera o estudis, aporta el missatge implícit que els negres no solen ser tan intel·ligents com els blancs.

 

Hi ha molts dies per commemorar al llarg de l’any però no poden quedar només en celebracions, cal que entenguem el seu significat i ens ajudin a canviar la nostra forma d’actuar.Data de modificació: 31/03/2022 11:58:20