Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

20:31  |  30/01/2023

Data i hora oficial

El temps

Canviem Montmeló - La factura d’Endesa (Crònica 47)

22/9/2021

La factura d’Endesa

 

L’electricitat ha pujat sense aturador aquest estiu a Espanya, generant una enorme indignació. La factura que paguem les famílies i les petites empreses i comerços s’enlaira un 30% i l’economia se’n ressent, frenant la recuperació econòmica post-Covid que ja començava a materialitzar-se. Tot fruit de l’avarícia de les tres grans companyies elèctriques del país, Endesa, Iberdrola i Naturgy, que continuen incrementant els seus obscens beneficis (més de 7.000 milions d’euros l’any 2020) a costa d’escanyar la ciutadania, fent valer la seva posició de poder i d’oligopoli.

 

Durant dècades, especialment amb els governs del PP però també amb els del PSOE, les elèctriques han aconseguit que se’ls fessin un grapat de lleis a mida. Lleis que els regalen beneficis extraordinaris “caiguts del cel”, que els permeten evitar les inversions en modernització d’instal·lacions i esquivar les contribucions socials, o que fins i tot gravaven la utilització d’energies renovables, com el famós “impost al Sol” de Rajoy. Lleis que s’han cobrat alguns expresidents i exministres, a través de les portes giratòries, amb cadires i sous milionaris als consells d’administració de les mateixes empreses.

 

En Comú Podem i Unidas Podemos ha liderat la denuncia d’aquesta situació des de fa anys, criticant els abusos de les gran corporacions i les portes giratòries, i reclamant que es limités el seu poder i els seus beneficis injustos.

 

Ara, com a integrants del govern de coalició a Espanya, hem exigit que es posés fre a aquesta escalada insostenible i, malgrat la lamentable oposició inicial del PSOE, finalment hem aconseguit que el Consell de Ministres aprovi aquesta setmana un paquet de mesures per rebaixar el preu de la factura elèctrica a famílies i PIMES. Amb aquestes mesures, a partir del mes vinent, les elèctriques veuran disminuïts els seus beneficis, a canvi d’una rebaixa del rebut mensual per a la majoria de la ciutadania. Ho hem aconseguit, els hem parat els peus.

 

El següent pas ha de ser la creació d’una empresa energètica pública, com ja tenen la gran majoria de països europeus i com també té la ciutat de Barcelona. Una elèctrica social, sostenible i al servei de la ciutadania i no dels beneficis d’uns pocs.

 

Ser el partit petit d’un govern de coalició no és senzill, però avui novament hem demostrat que la nostra presència és fonamental per incidir a la vida de la gent treballadora. Sense nosaltres no hauria pujat el Salari Mínim, ni hi hagués hagut escut social anticrisi, ni s’haurien revaloritzat les pensions, ni s’hauria rebaixat la factura de la llum. Sí, es pot.Data de modificació: 14/03/2022 14:18:32