Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

11:52  |  30/01/2023

Data i hora oficial

El temps

Jornada de portes obertes a la planta de digestió anaeròbica i de compostatge

  • Jornada de portes obertes a la planta de digestió anaeròbica i de compostatge

    Jornada de portes obertes a la planta de digestió anaeròbica i de compostatge

21/10/2022

Dissabte dia 29 d’octubre, en el marc de la 7a Setmana del Turisme Industrial de Catalunya, la planta de digestió anaeròbica i de compostatge programa una jornada de portes obertes.

 

Aquesta activitat, que es farà en horari de 10 a 13h, amb visites d’1 hora de durada aproximadament, programades cada hora, té com a objectiu donar a conèixer el procés productiu que es duu a terme en aquesta instal·lació i ensenyar a la ciutadania com es valoritza el residu orgànic: com es transforma la matèria orgànica generada a les nostres llars en electricitat i compost. També s’explicaran els projectes d’ampliació i millora.

 

Què es la Digestió anaeròbica ?

 

La digestió anaeròbica, també anomenada biometanització, és un procés biològic, que té lloc en absència d’oxigen, en el qual part de la matèria orgànica dels residus orgànics es transforma, per l’acció dels microorganismes, en una mescla de gasos (biogàs), constituït principalment per metà i diòxid de carboni i altres gasos en petites quantitats (amoníac, hidrogen, sulfur d’hidrogen, etc.).

 

Es tracta d’un procés complex en el qual intervenen diferents grups de microorganismes. La matèria orgànica es descomposa a compostos més senzills que són transformats en àcids grassos volàtils, que són els principals intermediaris i moduladors del procés. Aquests àcids són consumits pels microorganismes metanogènics que produeixen metà i diòxid de carboni. Tots aquests processos tenen lloc de manera simultània en el reactor.

 

El biogàs generat, és pot considerar un bon combustible, i és útil per a la combustió i generació de calor i/o energia elèctrica; un metre cúbic de biogàs conté l’energia equivalent a uns 0,6 L de gasoil. El producte digerit es sol deshidratar i estabilitzar aeròbiament per obtenir compost. El procés de digestió anaeròbia es pot fer al voltant dels 35ºC (règim mesofílic) o al voltant dels 55ºC (règim termofílic). Una part de l’energia que s’obté del biogàs produït s’utilitza per mantenir aquesta temperatura.

 

Més informació a http://www.cresidusvo.catData de modificació: 20/10/2022 19:07:24