Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

08:02  |  01/10/2022

Data i hora oficial

El temps

Mor amb 67 anys, Albert Álvarez Aura, un dels creadors dels Gegants de Montmeló

  • Albert Álvarez Aura (foto: Pepi Fontanet)

    Albert Álvarez Aura (foto: Pepi Fontanet)

28/7/2022

Albert Álvarez va formar part de diferents col·lectius socials i culturals de Montmeló durant la dècada del 70 i 80, especialment conegut i estimat per formar part dels primers equips de monitors del Club d'Esplai i per ser una persona de grans coneixements en diferents àmbits com l'art i la filosofia. Era antropòleg i diplomat en treball social.

 

Un agitador cultural podria ser la definició més adient per descriure la personalitat de l'Albert Álvarez que va passar per Montmeló i que va deixar empremta especialment en el moviment juvenil dels primers anys de democràcia al municipi. Va formar part d'un dels primers equips de monitors del Club d'Esplai de la Parròquia a Montmeló, al costat d'en Paco Ríos entre d'altres.

 

També va formar part de diferents col·lectius associatius de la democràcia emergent de les dècades dels 70 i 80, com l'Associació de veïns Tothom i com un grup de joves que durant uns quants anys van posar a Montmeló en el mapa per una sèrie de concerts d'estiu de gran nivell musical, amb grups com Iceberg, l'Elèctrica Dharma, o la Mirasol Colores.

 

Precursor i pioner del moviment d'objecció de consciència, l'Albert i el seu germà Carlos Álvarez eren molt estimats en el poble pel seu tarannà afable i per la seva manera de transmetre els seus coneixements a noves generacions.

 

També va formar part del col·lectiu creador dels gegants de Montmeló, al costat de l'escultora Agnès Trias (creadora de la Montserrat i el Malús, els gegants dels sis dits), d'Álvaro Coronas i dels germans Vidal, entre d'altres.

 

En l'àmbit professional l'Albert Álvarez sempre va estar molt vinculat a la ciutat de Barcelona i era un "cosmopolita de poble" que sempre aportava la seva visió filosòfica de la vida en tots els col·lectius en els quals treballava i es movia.

 

Albert Álvarez va néixer a Barcelona el 1955. Era un professional polivalent en diferents disciplines, llicenciat en Antropologia i diplomat en Treball Social. Durant els darrers anys va publicar diferents llibres d'assaig social i de poesia: L'agre-doç perfil del solstici (Ajuntament de Cerdanyola), Bes de claror (Ajuntament de Cerdanyola), Aiguasexe (Edicions Obliqües), Caravana de llunes (Edicions Omicrón), Saberse de paso (Edicions Obliqües) i Petons càlids en un jardí encès (Edicions Obliqües).

 

A Montmeló va publicar un quadern sobre la creació i orígens dels primers Gegants de Montmeló. Però al marge dels articles, llibres i documents publicats, Albert Álvarez va ser, és i serà una figura molt estimada pels valors que va transmetre a tothom que va tenir l'oportunitat de conviure amb ell. Monitor, activista i amic, sempre senzill i proper, va morir ahir 27 de juliol a l'edat de 67 anys.

 

Pot ser una de les maneres més adients per recordar-lo i de conèixer una mica d'ell, és a través d'un petit fragment del seu llibre Saberse de paso: "Partir amb les mans lliures a les butxaques i amb el vaivé errant del caminant que es desprèn de les seves possessions. I amb aquesta impossibilitat de quedar-se quiet anar cap a la recerca d'un tresor ocult sota el fons de les dunes o del mar. Emprendre el camí és enyorar allò que deixes enrere i projectar alhora un món nou. Saber-se de pas és el moviment evanescent, el deambular lleuger per les ciutats i les senderes, és escapar-se del cel endolat, del sentiment tempestuós, del tedi, de l'estupidesa dels assenyats i gaudir d'aquesta alegria profunda que es té sempre en caminar, on el gest de veure i dominar és posseir sense propietat. Saber-se de pas és passejar en companyia de cases, arbres i pedres, a peu i amb el cor agitat de sorpreses..."Data de modificació: 29/07/2022 17:49:52