Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

06:44  |  28/09/2022

Data i hora oficial

El temps

Comerços aprenents

  • Comerços aprenents

    Comerços aprenents

1/6/2022

Cada vegada més en els pobles, i també en les grans ciutats, comencen a haver-hi comerços i cafeteries regentats per nouvinguts que per la seva situació no disposen de temps per anar a estudiar català.

 

Oficina de Català CNL - És per això que les tècniques de les oficines de català es desplacen per donar-los un cop de mà a fi que entenguin uns mínims la nostra llengua i s’animin a estudiar el català en línia o presencial, quan disposin d’un horari més flexible. És el que anomenem comerços aprenents. 

 

Comerços aprenents es va crear el 2019 en el marc dels diferents programes que desenvolupen el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Secretaria de Política Lingüística per fomentar l'ús de la llengua catalana en l'àmbit socioeconòmic. Aquesta iniciativa és una proposta del CPNL que facilita que els establiments comercials puguin fer una atenció bàsica en català a la clientela.

 

A Montmeló és el tècnic de Promoció Econòmica, qui s’encarrega de fer-los una visita a fi d’explicar-los la necessitat d’entendre la llengua que es parla al país, juntament amb el castellà, i que és pràctic conèixer el català per adreçar-se al públic que el parli. S’ha preparat un material on s’explica que el Català és qualitat, qualitat de comunicació, de disciplina, d’ordre, d’ajuda... Uns dies després, la tècnica de l’Oficina de Català els fa una segona visita per si volen formar part del programa de ‘Comerços aprenents’. 

 

A partir d’aquesta feina prèvia, la tècnica de l’Oficina de Català ha contactat amb l’amo d’un dels establiments que tenen aquest perfil i que està dirigit per l’Alí, un jove pakistanès que porta 3 anys a Catalunya, però que no ha pogut assistir a classes de català per manca de temps i desconeixença de la necessitat d’aprendre aquesta llengua. Ara ja ha après els números en català, també ha après saludar i coneix en català molts dels productes que ven a la seva botiga de queviures.  

 

Confiem que de mica en mica els establiments regentats per nouvinguts s’adonin de la necessitat d’aprendre la llengua en arribar a un nou país. 

 Data de modificació: 02/06/2022 14:27:14