Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

00:38  |  10/08/2022

Data i hora oficial

El temps

30 de maig, Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple

  • 30 de maig, Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple

    30 de maig, Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple

30/5/2022

Avui, 30 de maig és el Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple, una efemèride impulsada per la Federació Internacional de l'Esclerosi Múltiple amb l'objectiu de conscienciar la població sobre aquesta malaltia que afecta 9.000 persones a Catalunya. Amb aquesta commemoració es busca trencar barreres socials que afecten les persones que la pateixen, ja que en la majoria dels casos pot generar algun grau de discapacitat.

Aquest dia se celebra des de l'any 2009, quan la Federació Internacional de l'Esclerosi Múltiple va reunir la comunitat internacional per compartir experiències i alternatives per tal de contrarestar aquesta malaltia. Les campanyes les desenvolupa la Federació Internacional d'esclerosis múltiple i un grup de treball mundial amb representants de l'Índia, Tunísia, Irlanda, Argentina, Eslovàquia, Espanya, Regne Unit, Grècia i els EUA. Cada any se celebra fent referència a un tema relacionat i d'interès per a la població afectada per aquesta malaltia.

En aquesta ocasió i com s'ha anat fent des del 2020, el tema central del Dia Mundial de l'esclerosi múltiple continua sent "Connexions esclerosi múltiple" amb l'eslògan "Em connecto, ens connectem". Amb aquesta campanya es vol establir una connexió comunitària, una connexió personal i crear comunitats de suport amb la finalitat de trencar barreres socials i l'estigma que afecten les persones que pateixen aquesta malaltia amb la finalitat que no se sentin soles i socialment aïllades. Es tracta d'una oportunitat per reivindicar millors serveis, promoure xarxes d'adhesió i defensar la cura personal i una vida saludable.

L'esclerosi múltiple és una malaltia neurològica crònica que pot manifestar-se de formes diverses i pot afectar en l'àmbit físic, emocional, familiar, social i laboral. En aquest sentit, disposar d'una xarxa de suport forta i bé connectada és clau. Afecta, principalment, la població amb edats compreses entre els 20 i els 40 anys, però, també, es pot manifestar en nens, adolescents i població gran, amb una major incidència de casos entre les dones.
Aquesta malaltia es genera en el sistema nerviós central, afectant el cervell i la medul·la espinal. És provocada per una lesió en la mielina, que és un material gras que protegeix i envolta les cèl·lules nervioses i ajuda a fer que els missatges viatgin amb velocitat entre el cervell i la resta del cos; funciona com si fos un aïllant, com la capa de plàstic que cobreix un cable elèctric.
El sistema immunitari, normalment, ajuda a combatre infeccions, però en el cas de l'esclerosi múltiple confon la mielina amb un cos estrany i l'ataca. Això danya la mielina i l'elimina de les fibres nervioses, de forma parcial o completa, deixant cicatrius conegudes com a lesions o plaques.

En l'esclerosi múltiple, la pèrdua de mielina afecta la forma que els nervis condueixen els impulsos elèctrics cap a i des del cervell. D'aquesta manera, s'interrompen els missatges que viatgen al llarg de les fibres nervioses: poden disminuir en velocitat, distorsionar-se i, inclús, no transmetre.

A més de danyar la mielina, a vegades també pot danyar les mateixes fibres nervioses. És aquest dany als nervis el que produeix l'augment de la discapacitat que pot ocórrer amb el temps.
Entre els símptomes més comuns es troben la debilitat muscular, alteracions de la visió, sensació de formigueig, picors, burxades o entumiment, alteracions de la memòria i el pensament, problemes de coordinació i equilibri i cansament.

Encara que avui dia no es coneixen les causes d'aquesta malaltia, s'accepta que es desenvolupa en persones amb una certa predisposició genètica, encara que no es considera una malaltia hereditària, que interactua amb factors ambientals.

Segons estudis epidemiològics recents, existeixen alguns factors ambientals que també poden tenir influència en l'aparició de l'esclerosi múltiple i la seva evolució. És el cas dels factors infecciosos (certs virus), la vitamina D, la microbiota intestinal i l'estil de vida.

Quant a la latitud geogràfica, l'esclerosi múltiple és menys freqüent en les àrees geogràfiques més properes a la línia de l'Equador –on reben molta llum solar- i més freqüent en les zones geogràfiques més allunyades d'ella.

El diagnòstic de l'esclerosi múltiple ho determina una avaluació clínica al pacient efectuada per un neuròleg i es requereixen estudis de ressonància magnètica, així com analitzar el líquid raquidi, extret mitjançant una punció lumbar.

Aquesta malaltia és coneguda també com la malaltia de les mil cares, ja que les persones amb esclerosi múltiple poden experimentar símptomes diferents, per això, és tan difícil de diagnosticar i, de fet, el diagnòstic es fa per descart d'altres malalties.

Lamentablement, encara no existeix una cura per a l'esclerosi múltiple i els fàrmacs immunomoduladors constitueixen la millor alternativa ara per ara, malgrat que no tots els pacients responen a ells i els seus símptomes es poden controlar o fer que el procés sigui més lent. La majoria dels tractaments busquen frenar el seu avanç. Per això, es treballa constantment amb exercicis i activitats fisioterapèutiques.

Cada cop més hi ha estudis que determinen com els hàbits de vida poden influir en l'aparició i evolució de l'esclerosi múltiple. En aquest sentit, seguir un estil de vida saludable és una de les maneres més responsables per començar a gestionar la malaltia. Existeixen estratègies que poden ajudar a millorar la qualitat de vida entre les quals es troben l'activitat física, una dieta i un pes corporal saludable, una correcta exposició solar, no fumar, rehabilitació, dormir prou, tècniques per reduir l'estrès com la meditació, mantenir el cervell estimulat i altres aspectes orientats al benestar.

L'Ajuntament de Montmeló se suma a la celebració del Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple per tal de conscienciar sobre aquesta malaltia i ajudar a trencar les barreres socials que afecten les persones que la pateixen.Data de modificació: 30/05/2022 12:53:05