Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

06:30  |  01/10/2022

Data i hora oficial

El temps

Les deixalleries distribuiran compost gratuït per a horts i jardins

  • Compost gratuït per a horts i jardins

    Compost gratuït per a horts i jardins

28/4/2022

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental ofereix de l’1 al 7 de maig la possibilitat d’aconseguir fins a 50 litres de compost per persona a totes les deixalleries (equivalent a dues galledes). Forma part de les accions incloses en la Setmana Internacional del Compost que se celebra de l’1 al 7 de maig (#ICAW2022), i el lema és: “El compost: Per a la regeneració del sòl”.

 

Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès OrientalL’aplicació de compost incrementa la salut del sòl, donant lloc a cultius més sans i rics en nutrients. Gràcies a la matèria orgànica que aporta, es beneficia la regeneració del sòl i s’incrementa el segrest de carboni. El cicle de la matèria orgànica i l’aplicació al sòl del compost afavoreixen l’economia circular i la lluita contra el canvi climàtic.

 

Amb aquesta mesura i sota la marca COMPOSTVO es vol fomentar l’ús del compost provinent de la recollida selectiva de la fracció orgànica i recompensar la ciutadania el seu esforç per separar la matèria orgànica a casa de forma correcta facilitant així que se’n pugui obtenir compost i biogàs.

 

Les característiques físiques, químiques i biològiques del compost procedent de la planta de digestió anaeròbica i de compostatge de Granollers, on es tracta la matèria orgànica que es recull de forma separada al Vallès Oriental, al Maresme i a alguns municipis del Moianès, permeten que aquest producte pugui ser utilitzat en diversos àmbits i activitats obtenint resultats molt positius:

 

  • Com a adob natural en agricultura (cereals, horta, fructicultura, vinya, ...).
  • Com a fertilitzant en tasques de jardineria i en la formulació de substrats. · Com a restauració de sòls degradats en projectes d’obra pública (clausura d’abocadors, regeneració de talussos, ...) o en restauració d’activitats extractives.

 

Com utilitzar el compost

Com a compost de classe II, és un producte apte per a la seva utilització com a esmena en sòls, esmena orgànica de terra vegetal d’obra, esmena orgànica per a plantació de clots i rases així com per a certs enceballs i esmena orgànica per a recuperació de sòls degradats. -Parterres de flor: el compost s’ha d’aplicar uniformement a tota la superfície de l’àrea tractada, amb una capa de gruix de 25-50 mm (2,5-5,0 m3/100 m2) o una proporció de sòl i compost 3:1 (v/v). Posteriorment el compost s’ha d’incorporar a una profunditat mínima de 150 mm.

 

En cas de dubte, cal seguir les NTJ 05T (2010). -Testos i jardineres: barrejat amb aigua, serà de fàcil assimilació per a les plantes. Per preparar un terreny on plantar. -Formant una capa superficial d’uns 3 cm: com a substrat de plantació. -Per a jardineres, testos i escocells d’arbres i arbustos: barrejat a parts iguals amb terra. - Com a fertilitzant d’hort o de gespa. Escampant una capa d’1 cm.

 Data de modificació: 28/04/2022 19:06:18