Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

10:27  |  26/11/2022

Data i hora oficial

El temps

Reis, patges, or, encens i mirra.... carbó i un tortell !

  • Passejada Bona Nit Reis Orient

    Passejada Bona Nit Reis Orient

  • El tortell de Reis

    El tortell de Reis

5/1/2022

Els Reis Mags, Reis d'Orient o simplement els Reis o els Reixos són, segons el Nou Testament, uns mags que guiats per un estel, van portar regals a Jesús. Aquests regals van ser or, encens i mirra.

La bíblia no especifica quants eren, només diu que eren mags i que venien d'Orient. En algunes traduccions es diu que eren savis i en d'altres que eren tres astròlegs, ja que el terme mag procedeix del grec "magoi" que significa: matemàtic, astrònom o astròleg.

Segons la tradició, els tres Reis són: Melcior, Gaspar i Baltasar. Se'ls consideren originaris d'Europa, Àsia i Àfrica respectivament.
Melcior, té els cabells i la barba llargs i completament blancs, És d'origen europeu, i va fer ofrena de l'or a Jesús. Tot i ser el més jove dels tres Reis té l'aspecte més vell, ja que segons una llegenda el nen Jesús el castigà per fer mostra innecessària de la seva força i joventut.

Gaspar, el rei ros, és jove, té la pell blanca i rosada, i els cabells castanys. Com Melcior va vestit segons l'estil gòtic i és d'origen asiàtic, i va fer ofrena de l'encens a Jesús. I Baltasar, el rei negre, vesteix segons l'estil dels àrabs,. És d'origen africà i la seva ofrena a Jesús va ser la mirra. En les icones antigues no apareix com a negre, ja que era sinònim de no cristià i no es concebia un mag infidel.

L'or, l'encens i la mirra són els tres regals que va rebre el nen Jesús dels Reis d'Orient, quan el van anar a adorar. Les figures dels Tres Reis s'acostumen a representar amb un petit cofre a les mans, on duen les seves ofrenes. El valor d'aquests tres obsequis era més simbòlic que no pas material, i segons la simbologia cristiana podem dir que aquests presents són el reconeixement de Jesús com "Rei", "Déu" i "home".

Així doncs els seus significats són: l'or es relaciona amb la riquesa i el poder. L'encens, que ve de l'Orient, és símbol de l'adoració a Déu, ja que es fa servir en moltes cerimònies religioses. I la mirra, un bàlsam molt preuat, representa la condició humana, ja que és vermella, com la sang.

Els Patges són uns personatges màgics al servei dels Tres Reis, que tenen la missió d'anunciar la propera arribada de Ses Majestats, recollir les cartes que els nens i nenes els porten per fer-les arribar als Reis Melcior, Gaspar i Baltasar, i de vigilar si els nens i nenes es porten bé. Generalment són gent anònima i discreta, però hi ha territoris que en tenen de ben coneguts i característics con és el Patge Gregori.

El Patge Gregori s'encarrega de l'àrea de Barcelona i, segons diuen, és el més poderós: Té uns ulls com taronges i unes orelles que ho senten tot a moltes milles de distància. Ell sabrà si s'ha fet bondat o no, i ho explicarà als Reis perquè actuïn en conseqüència a l'hora de repartir regals o carbó.

El carbó de Reis, carbó de sucre o carbó de Nadal el deixen els Reis d'Orient als nens i nenes que no han fet bondat durant l'any o si han estat entremaliats. Actualment, el carbó de Reis és una llaminadura de sucre, però antigament era carbó real, un regal molt valuós entre la població més humil.

Per últim us parlarem del Tortell de Reis que és un pastís típic de la cuina catalana en forma d'anella, fet de pasta de full o d'alguna altra mena, i farcit de massapà, que porta fruita confitada, pinyons i sucre llustre al damunt, i està decorat amb una corona daurada de cartó al centre del pastís.

És costum de menjar-lo el 6 de gener, per celebrar el Dia de Reis, Aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta (normalment d'un dels Reis). Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat, mentre que qui troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.

 Data de modificació: 05/01/2022 16:15:52