Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

21:31  |  07/08/2022

Data i hora oficial

El temps

Desembre finat, any acabat

  • Galzeran o bruc

    Galzeran o bruc

29/12/2021

És hivern i malgrat el fred, la natura tira endavant, per això ens agrada tenir en algun racó de casa, un pessic de natura, de verd, de vida. 

 

CPNL.cat - Ara són dies de decorar casa nostra amb el galzeran o brusc, no pas rusco* o brusco*, són aquelles plantes de baies rodones i vermelles. No l’hem de confondre amb el grèvol, l’arbre de fulles verdes i brillants amb fruits de color vermell, és el que en castellà s’anomena acebo. Una altra de les plantes que la relacionem pels volts de Nadal és el vesc, el que hem batejat incorrectament com a muérdago*.És de color verd groguenc, de flors petites i fruits arrodonits i blanquinosos, diuen que tenir-ne un ramet per aquestes dates dona bona sort per a l’any vinent. Però la planta per excel·lència en aquestes dates és la flor de Nadal, de fulles vermelles i alegres, també anomenada ponsètia

 

Són dies per tocar la simbomba, si en tenim... i de cantar nadales, deixem el barbarisme de villancicos* i també són els dies per menjar neules i torrons, torrons durs o tous, d’ametlla o d’avellana, ja siguin picades o torrades, i torrons de crema cremada o de rovell d’ou. Aquest torró és el que acostumem a dir de yema*, com en diuen en castellà. 

 

I abans d’acabar l’any, farem la revetlla de Cap d’Any, quan diem revetlla ens referim a les festes que se celebren just abans de certes diades, per exemple la revetlla de Sant Joan o la de Sant Pere... No l’hem de confondre amb la verbena, que és una planta medicinal de flors petites. 

 

Un cop encetem el gener, arribarà el dia de la cavalcada de Reis, amb els tres reis d’Orient, els seus noms en català són Melcior, Gaspar i Baltasar, els quals vindran acompanyats dels patges. 

 

Tot s’acabarà amb el dia de Reis, el 6 de gener, en què molts, després d’obrir els regals, estaran pendents del tortell de Reis, per tastar (provar un menjar) aquest magnífic pa de brioix i veure a qui li toca la fava i qui serà rei o reina per un dia. 

 Data de modificació: 30/12/2021 13:10:45