Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

18:42  |  30/01/2023

Data i hora oficial

El temps

El Centre d’Estudis de Montmeló presenta un nou volum de la història del municipi

  • Acte de presentació del llibre "Aproximació a la història de Montmeló. S XX (1900-1960)"

    Acte de presentació del llibre "Aproximació a la història de Montmeló. S XX (1900-1960)"

  • Aproximació a la història de Montmeló. S XX (1900-1960)

    Aproximació a la història de Montmeló. S XX (1900-1960)

21/11/2021

Divendres 19 de novembre, el Centre d'Estudis va presentar el volum dedicat al segle XX entre els anys 1900 i 1960

Aproximació a la història de Montmeló. S XX (1900-1960) és el nou llibre que el Centre d'Estudis de Montmeló (CEM), va presentar a la sala de la Concòrdia. L'acte de presentació va anar a càrrec dels autors que van comentar els capítols més destacats.


En aquest volum hi han participat Ángel Piñero Valadés, Ma Antònia Carrasco Martí, Marcel Comas Subirà, Josep Alarcón Losilla, David Gesalí Barrera, Ma Rosa Guasch Jané i Josep Umbert Serra.


El CEM es va constituir a finals de l'any 1992 i el 1994, amb el suport de l'Ajuntament, es van començar a editar els volums de la sèrie Aproximació a la història de Montmeló, que es va iniciar amb el dedicat als segles X fins al XII.


En aquest últim volum el CEM presenta una visió del Montmeló de principis i meitat del segle XX, a partir de la documentació consultada i d'algunes dades orals que encara s'han pogut obtenir. Tal com han dit els seus autors, no deixa de ser una visió parcial, ja que existeix molta més documentació d'aquest període que no s'ha publicat.


Toca temes molt diversos com les dades de la població i del terme, la pagesia a principis del S. XX, la societat industrial i l'urbanisme modern a Montmeló. En l'àmbit històric es tracten moments tan rellevants com la Segona república, la Guerra civil i la repressió franquista. Per últim, el capítol social ens introdueix en els inicis de l'associacionisme i les institucions i dona una visió del món cultural i de les activitats d'oci que es portaven a terme durant la primera meitat del s. XX a Montmeló.


763 pàgines d'una acurada recopilació de documents i dates que ens donen una idea general de l'evolució del municipi just abans de l'arribada migratòria dels anys 60. Com ja ens tenen acostumats, el Centre d'Estudis de Montmeló ha fet un exhaustiu treball de recerca amb excel·lents resultats finals, antesala ja del pròxim capítol que de ben segur abordarà la història de Montmeló més pròxima, entre 1960 i l'actualitat.Data de modificació: 25/11/2021 19:25:37