Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

17:47  |  30/09/2022

Data i hora oficial

El temps

L’Aula Oberta de Montmeló captura 179 vespes velutines durant el curs 2020-2021

  • L’Aula Oberta de Montmeló captura 179 vespes velutines durant el curs 2020-2021

    L’Aula Oberta de Montmeló captura 179 vespes velutines durant el curs 2020-2021

18/6/2021

Un nou curs, l’alumnat de l’Aula Oberta de l’Institut de Montmeló ha dut a terme aquest projecte de captura de vespes velutines.

 

El grup de l’Aula Oberta va fabricar les trampes i es van encarregar de penjar-les a diversos llocs del municipi. Un cop penjades les trampes, es van encarregat de buidar-les, comprovar les captures realitzades i tornar a penjar-les per seguir capturant vespes.

 

L'objectiu de la instal·lació de les trampes era detectar la presència de la vespa en qüestió i, si és el cas, capturar-ne el màxim nombre d'exemplars possible per lluitar contra el que ja s'ha definit com una plaga. Aquestes s’instal·len en dues èpoques a la tardor i a la primavera.

 

La vespa asiàtica (vespa velutina) és una espècie al·lòctona invasora procedent del sud-est asiàtic. A Europa va ser detectada per primer cop a França l’any 2004. D’aquí es va anar expandint i l’any 2012 ja era present al País Basc, Navarra, Galícia i nord de Portugal, i es detecta per primer cop a Catalunya a la Val d’Aran i a la demarcació de Girona a l’Alt Empordà. Al 2016 es detecta la vespa asiàtica a la comarca del Vallès Oriental i al 2017 algun exemplar puntual a Montmeló.

 

Tot i no ser una espècie perillosa per a la salut i el benestar humà, si que ho és per la biodiversitat i l’apicultura, ja que desplaça les vespes autòctones i caça centenars d’abelles diàriament (en època de cria) per alimentar les seves larves.

 

L’efecte és sobretot rellevant amb les abelles de la mel. Aquesta, a més de ser una espècie de gran interès apícola, també és molt important per la seva capacitat de pol·linitzar la flora autòctona, realitzant una funció de vital importància en el manteniment dels nostres ecosistemes.Data de modificació: 23/06/2021 15:28:24