Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

05:54  |  08/08/2022

Data i hora oficial

El temps

Dia Mundial de la Presa de Consciència de l'Abús i el Maltractament envers les Persones Grans

  • Dia Mundial Maltractament Gent Gran

    Dia Mundial Maltractament Gent Gran

15/6/2021

El 19 de desembre de 2011, les Nacions Unides van reconèixer l'abús i el maltractament envers les persones grans com un problema social mundial que afecta la salut i els drets humans de milions de persones i una qüestió que mereix l'atenció de la comunitat internacional.

 

Segons la Declaració de Toronto per a la Prevenció Global del Maltractament de la Gent Gran (2002), el maltractament envers les persones grans es defineix com l'acció única o repetida, o la manca d'una resposta adequada, que causi danys o angoixa a una persona gran i que tingui lloc dins de qualsevol relació on existeixi una expectativa de confiança (OMS, INPEA 2002).

 

Cada 15 de juny se celebra aquest dia que vol crear una consciència social i política de l'existència del maltractament i l'abús produït a les persones grans, juntament amb la idea que es tracta d'una xacra social inacceptable, que presenta múltiples formes i que es pot prevenir.

 

L'Ajuntament de Montmeló ens sumem al Dia mundial de la presa de consciència de l'abús i el maltractament envers les persones grans per denunciar aquesta situació tan silenciada.

 

El silenci de les víctimes pot estar motivat per diferents causes: per sentiments contradictoris quan el maltractament es produeix en un entorn de confiança, per por a represàlies, per aïllament social, per falta de consciència, o per causa d’un deteriorament cognitiu. Malauradament, aquests fets tenen lloc amb molta freqüència i es presenten en diferents formes: maltractament econòmic, maltractament físic, maltractament psicològic o emocional, maltractament sexual, negligència, abandó i altres vulneracions de drets.

 

A nivell de Catalunya, segons un estudi elaborat pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya de l’any 2015, de les 10.500 persones grans estimades que han rebut maltractament, un 90,2% de les víctimes no denuncia, sent els abusos físics i patrimonials-econòmics els més assenyalats.

 

 Data de modificació: 15/06/2021 14:52:40