Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

11:22  |  20/09/2021

Data i hora oficial

El temps

L'Atenció Primària de l’ICS al Vallès Oriental continua treballant per ajudar a la població a deixar de fumar

  • L'Atenció Primària Metropolitana Nord continua treballant per ajudar a la població a deixar de fumar

    L'Atenció Primària Metropolitana Nord continua treballant per ajudar a la població a deixar de fumar

  • Vols deixar de fumar? 061/SalutRespon

    Vols deixar de fumar? 061/SalutRespon

31/5/2021

Augmenta el nombre d’exfumadors registrat en el primer quadrimestre de l’any a la comarca. La Unitat de Tabaquisme del Servei d’Atenció Primària del Vallès Oriental va comptabilitzar un centenar d’inicis de tractaments de tabac el 2020.

 

Àrea Metropolitana Nord de Barcelona, l’Institut Català de la Salut (ICS) - Les dades recollides pels equips d’atenció primària de l’ICS al Valès Oriental posen de manifest un augment del nombre d’exfumadors en el primer quadrimestre de l’any 2021. En els primers quatre mesos de l’any s’han comptabilitzat més persones que passen a ser considerades exfumadores que al llarg de tot el 2020. Concretament, de gener a abril del 2021 s’han registrat 1.858 persones abstinents en el consum de tabac els darrers 12 mesos, mentre que al llarg de tot el 2020 se’n van comptabilitzar 1.769.

 

A més, destaca la tasca feta des de la Unitat de Tabaquisme del Servei d’Atenció Primària del Vallès Oriental, que l’any 2020 va superar el centenar d’inicis de tractament de tabac a la comarca, una dada similar a la dels anys anteriors. Això significa que, fins i tot en el marc de la pandèmia, s’ha continuat treballant per ajudar a la població a deixar l’hàbit tabàquic.

 

L’atenció primària, punt de referència per deixar de fumar

Ajudar en la deshabituació tabàquica de la població fumadora i sensibilitzar al respecte dels perills que comporta fumar, sobretot als grups més proclius d’iniciar-se (com el dels joves), és un dels eixos d’actuació dels equips d’atenció primària. Totes aquelles persones que vulguin deixar de fumar poden comptar amb professionals de primària, tant de Medicina de Família com d’Infermeria, que els donaran les eines i el suport necessaris per aconseguir-ho.

 

Durant la pandèmia, els equips d’atenció primària han continuat oferint aquest suport en la mesura de les seves possibilitats a les persones usuàries que així ho han demanat. L’augment d’exfumadors registrat en aquest inici d’any 2021 marca una clara tendència per consolidar aquesta tasca, com ja es feia abans de l’arribada de la COVID-19.

 

 

Iniciatives contra el tabac

Avui es tanca la vint-i-dosena Setmana Sense Fum i té lloc el Dia Mundial contra el Tabac, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut. En el marc d’aquestes iniciatives, diversos equips d’atenció primària de l’ICS al Vallès Oriental han

organitzat activitats i han participat en mitjans locals a fi de maximitzar la difusió de missatges contra el consum de tabac.

 

La Setmana Sense Fum és una iniciativa impulsada per les societats catalana i espanyola de medicina familiar i comunitària. Amb el lema d’aquest any “Deixar de fumar. La teva altra vacuna”, la campanya posa de manifest el gran benefici que té en la salut el fet de deixar de fumar, fent aquesta analogia tant potent com és la de vacunar-se contra un altre perill com és el coronavirus SARS-CoV-2.

 

De fet, segons dades publicades pel Departament de Salut, s’estima que a Catalunya moren cada any gairebé 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental. A més, segons el mateix Departament, el tabaquisme és un factor de mortalitat per COVID-19 en gent gran i de risc d’infecció en joves.

 

 

Àrea Metropolitana Nord de Barcelona, l’Institut Català de la Salut (ICS)

A l’àrea Metropolitana Nord de Barcelona, l’Institut Català de la Salut (ICS) gestiona dispositius d’atenció primària a les comarques del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. En aquestes comarques, els serveis de l’ICS ofereixen assistència a més d'1.400.000 persones pertanyents a 70 municipis. Els professionals que hi treballen formen un total de 64 equips d’atenció primària i 37 unitats assistencials de suport, i estan repartits en 107 centres de salut.

 

Concretament, al Vallès Oriental l’ICS compta amb 16 equips d’atenció primària que atenen en 26 centres d’atenció primària, 10 consultoris locals i un centre d’urgències d’atenció primària.

 

Més informació:Data de modificació: 31/05/2021 14:26:05