Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

18:57  |  31/07/2021

Data i hora oficial

El temps

Mons Observans és notícia al diari El País

  • Mons Observans

    Mons Observans

25/5/2021

L'edició del diari El País del passat 17 de maig publicava un article amb el nom "Quitarse de en medio" on ens parla del projecte d’adequació del jaciment que va ser redactat per l’Estudi d’Arquitectura de Toni Gironès Saderra.

 

Les obres es van executar entre els anys 2011 i 2012 i foren finançades a través d’un ajut del Fons FÉDER i d’una subvenció nominativa del Ministeri de Cultura. L’objectiu principal fou la realització d’un programa d’intervencions arquitectòniques destinat a millorar la conservació de les restes arqueològiques i a definir un itinerari de visita que en facilités la comprensió. El programa es va centrar en la construcció d’un conjunt de plataformes de gabions d’acer que recuperen la topografia original de l’assentament fent possible l’accés dels visitants als diversos àmbits que conformen l’edificació romana. Les plataformes es reompliren amb terres del propi jaciment i amb graves de llicorella procedents d’una antiga pedrera de la mateixa muntanya. El resultat és una gran catifa de tonalitats ocres que emfatitza el component geològic del turó i, alhora, redibuixa i fa comprensibles les estructures arqueològiques. El punt d’informació del jaciment, situat a tocar del recinte arqueològic, fou projectat seguint aquests mateixos criteris d’integració en l’entorn.

 

Aquestes obres han rebut diversos premis relacionats amb l'arquitectura que podeu consultar aquí

 

 

Un assentament romà del segle II a. de C.

L’assentament romà de Can Tacó – Turó d’en Roina (Mons Observans) fou construït al darrer terç del segle II a. de C. dalt d’un petit turó de 120 m d’altitud sobre el nivell del mar des d’on es podien controlar les principals vies de comunicació que discorrien per la plana, entre les quals destacava la Via Hercúlia (posteriorment coneguda com a Via Augusta). Ha estat interpretat com un possible praesidium, és a dir, un establiment militar des del qual s’exercirien funcions polítiques i administratives de control del territori circumdant.

 

Edificat a la manera itàlica, amb paviments d’opus signigum i parets decorades amb pintures murals de primer estil pompeià, ha conservat el traçat de les principals dependències que el conformaven, desgastades per l’erosió natural i el pas dels anys. L’assentament s’estructurava en tres parts: el cos principal, situat a la part alta del turó, i els cossos de serveis, situats a banda i banda de l’entrada, a una cota més baixa, ocupant part de les terrasses laterals. L’edifici principal es distribuïa en tres ales disposades a l’entorn d’un pati central porticat i estava flanquejat per dues grans torres orientades cap al naixement del riu Besòs. Al costat oriental del pati hi havia una cisterna per a la recollida d’aigües pluvials, la qual comunicava amb una segona cisterna situada més al sud. Tot el conjunt quedava protegit per un mur perimetral que tancava l’assentament pels quatre costats. L’entrada principal se situava al costat nord.

 

 

Bé cultural d'interès nacional (BCIN)

Una de les principals preocupacions dels ajuntaments de Montmeló i Montornès del Vallès i de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica ha estat garantir la protecció del jaciment per a les generacions futures. Fruit d’aquesta preocupació, l’any 2006 es va sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la incoació del jaciment com a bé cultural d’interès nacional en la categoria de zona arqueològica. La declaració, que fou aprovada l’any 2008, inclou tota la superfície del turó on es troba el jaciment i els materials arqueològics que s’hi vagin recuperant en el decurs de les diverses campanyes d’excavació (Acord Gov/179/2008, de 28 d’octubre, pel qual es declara bé cultural d’interès nacional en la categoria de zona arqueològica el jaciment de Can Tacó – Turó d’en Roina, en els termes de Montornès del Vallès i Montmeló) (DOGC núm. 5255).Data de modificació: 25/05/2021 14:45:07