Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

06:41  |  08/08/2022

Data i hora oficial

El temps

Articles d'opinió dels grups polítics - Crònica 44 - Maig 2021

  • Articles d'opinió: PSC - Canviem Montmeló - Fem Montmeló - ERC

    Articles d'opinió: PSC - Canviem Montmeló - Fem Montmeló - ERC

18/5/2021

PSC

 

El govern local amb el comerç

 

Després de més d’un any de pandèmia el sector comercial, i en especial l’hostaleria són uns dels grans perjudicats a causa dels diversos tancaments i limitacions en l’aforament que s’han anat imposant per tal d’evitar, encara més, la propagació del virus.

 

La major part de les despeses que ha de suportar un negoci d’hostaleria tenen a veure amb l’arrendament del local, impostos estatals, contractació de personal, etc. La part de despesa que representen els impostos i taxes municipals és molt reduïda en comparació amb la resta i en molts casos ja gaudeix de bonificacions per a determinades circumstàncies.

 

D’altra banda, cal tenir en compte que les taxes corresponen a serveis que presta l’Ajuntament i per els quals també l’Ajuntament té un cost, com ara la prestació del servei d’aigua o la recollida d’escombraries.

 

És per això que el marge de maniobra de les administracions locals en matèria tributària és molt baix. Qualsevol modificació en els imports a pagar en taxes provoca directament un dèficit en el servei prestat que haurien d’assumir la resta d’usuaris, com és el cas de l’aigua o les escombraries, o es provocarien desajustos en el pressupost, en perjudici d’altres partides.

 

Una de les partides que permet corregir aquestes diferències i altres, com les causades per la Co-vid-19, és el Fons de Contingència.

 

Aquest Fons permet finançar despeses extra en matèria de Serveis Socials, Promoció Econòmica i Personal, per exemple, però també les disfuncions que poden causar els menys ingressos.

 

Amb tots aquests entrebancs l’equip de Govern ha manifestat sempre el seu suport al comerç local, com va quedar ben palès a la passada Campanya de Nadal i amb altres actuacions concretes, entre elles ajuts dineraris directes.

 

Enguany ja s’han fet dues modificacions a les ordenances fiscals, el passat mes d’abril,  que suposaran menys ingressos a l’Ajuntament. Aquestes modificacions afecten a les bonificacions per trasllat d’una activitat existent d’un local a l’altre i als canvis de titularitat i traspassos entre diferents titulars. Aquestes bonificacions passen del 50% anterior al 90% actual

 

La darrera modificació, que s’aprovarà aquest mateix mes de maig,  té a veure amb la taxa de terrasses que estarà bonificada en un cinquanta per cent, mantenint-se les ampliacions d’espai autoritzades l’any passat.

 

 

Canviem Montmeló

 

Ara més que mai sanitat pública a Montmeló

 

Si en alguna lluita hem estat perseverants i insistents, les esquerres avui confluïdes a Canviem Montmeló, és en la defensa del serveis públics pel nostre poble. Especialment en la defensa d’una sanitat pública de qualitat.

 

Començant pel primer ajuntament democràtic de Montmeló, governat pel PSUC, que va donar suport a les nombroses mobilitzacions ciutadanes, des de finals del franquisme, per aconseguir el primer Centre de Salut al poble. Es van recollir 3.000 signatures i després d’assemblees i manifestacions massives, el centre de Salut es va inaugurar el 18 d’octubre del 1982, el mateix dia que es va inaugurar també el Casal d’Avis. La regidora de Salut Pública i de Gent Gran llavors era la Carme Gambín.

 

Més recentment, les lluites s’han encaminat contra les retallades i amenaces de tancament d'aquests serveis i equipaments públics que en el seu dia es van aconseguir amb tant d’esforç. Fa una dècada, ICV-EUiA de Montmeló vam tornar recollir signatures, aquesta vegada contra el tancament del servei d’urgències nocturnes al nostre poble, amb el lema: “El Centre de Salut no es toca”. Lamentablement, però, el Centre de Salut sí que s’ha “tocat” reiteradament els darrers anys i hem anat perdent mitjons a cada bugada: retallada de serveis d’urgències nocturnes, d’hores de pediatria, de metges de capçalera, tancament els caps de setmana...

 

Fins arribar al tancament per la pandèmia i al semi-tancament actual. El context ideal per justificar la política de la Generalitat de centralitzar cada cop més els serveis sanitaris a les capitals i obligar a desplaçar-se als veïnes i veïnes de pobles com el nostre. Una situació inacceptable i discriminatòria, que Canviem Montmeló ja vam denunciar presentant una resolució al Ple monogràfic de Salut, celebrat el 9 d’octubre del 2020 al Parlament. La resolució, aprovada amb 68 vots a favor, demanava el restabliment de les urgències 24 hores i del servei de pediatria tots els dies al CAP de Montmeló.

En la mateixa línia, aquest 2021:

  • Hem participat de la recollida de signatures, impulsada des del Consell del Poble, per reclamar de manera unitària el retorn de serveis presencials bàsics al CAP.
  • Hem demanat a l’Ajuntament una millor informació a la ciutadania i carpes i cadires per a la gent gran que ha estat fent cua per vacunar-se a fora del CAP.
  • Hem presentat una moció al Ple, aprovada per unanimitat, reclamant l’alliberament de les patents de les vacunes de COVID-19.
  • Hem proposat que s’ofereixin espais de vacunació a Montmeló: des de llocs estrictament municipals fins a un “equipament de país” com el Circuit de Catalunya, que es podria obrir a la ciutadania, habilitant-se com un espai de vacunació emblemàtic, ampli i ben ventilat.

 

En definitiva, ara més que mai seguim lluitant per una sanitat pública de qualitat a Montmeló i reclamant a la Generalitat i a l’Ajuntament que es posin les piles i estiguin a l’alçada en aquest període excepcional.

 

Pots contactar amb nosaltres cada dilluns al local (carrer García Lorca, 5) o a l’adreça: info@canviemmontmelo.cat

 

 

Fem Montmeló

 

Fem energies renovables

 

El Grup Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic (IPCC) ha publicat diversos informes que confirmen l’evidència dels canvis en el clima i la seva correlació directa amb l’activitat humana. Es conclou que l’origen de l’escalfament global i del conseqüent canvi climàtic, avui ja inqüestionable. La seva causa principal és, essencialment, les emissions de gasos amb efecte hivernacle, provocats per l’ús de combustibles fòssils i el canvi en els usos del sòl i l’agricultura.

 

El grup Fem Montmeló estem compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic i en l’inici definitiu per afrontar la transició energètica, suposant un dels reptes actuals més importants que qualsevol societat ha d’afrontar i que exigirà una transformació profunda dels actuals models energètics i un compromís ferm i sòlid per part de la ciutadania. La Llei 16/2017, de l'11 d'agost, del canvi climàtic determina que les mesures que s'adoptin en matèria d'energia han d'anar encaminades a la transició energètica cap a un model cent per cent renovable, desnuclearitzat i descarbonitzat, neutre en emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

 

És per això que una de les propostes que dúiem al pla d’acció era “Implantar sistemes amb tecnologies d’energies renovables i eficiència energètica amb l’objectiu d’assolir equipaments municipals autosuficients”. En els últims mesos hem estat parlant amb el govern sobre possible localitzacions per implantar un camp solar, aquest potser un primer pas, però cal anar més enllà, aprofitar les teulades i altres espais dels equipaments municipals i vehicular iniciatives que ajudin a la població a generar també aquest tipus d’energia.

 

En aquesta mateixa línia de sostenibilitat i medi ambient, en el mes d’abril la comissió de sostenibilitat de FEM va sortir a recórrer el voral del riu per veure quin era l’estat d’aquestes vies i aprofitar recollir la brossa que trobaven pel camí. Aquesta sortida vàrem poder comprovar que hi ha molta feina a fer per conscienciar-nos de tenir cura del nostre entorn. Veient que ara arriba el bon temps i que moltes persones hem agafat l’hàbit de sortir per aquestes vies, volem tornar a fer crida a tota la població per conscienciar-nos de la importància de tenir cura del nostre entorn, ser més cívics i mantenir el nostre poble net.

 

Recordeu que podeu saber més sobre la nostra formació a www.femmontmelo.cat i ens podeu contactar mitjançant correu electrònic a fem@femmontmelo.cat

 

 

ERC

 

Les persones, al centre

 

Començo essent molt clar i molt directe amb un missatge que vull que tingueu clar: pensem en vosaltres. Tenim molt present que estem en un context complicat i que hem de fer tot el possible per donar resposta a les vostres necessitats. Us ho dic perquè malgrat que sembla que deixem enrere, esperem que de forma definitiva, les restriccions més severes de la pandèmia, no ens relaxem en aquest sentit; moltes persones i empreses viuen una situació delicada i les administracions hem de recolzar-les, per a això hi som.

 

El pes d’ERC al govern municipal és el que és, però tenim la primera tinença d’alcaldia, i influïm en les decisions de l’equip de govern per defensar els vostres interessos, aportant pluralitat de criteris i esperit crític i constructiu. Paral·lelament, moltes persones m’aturen pel carrer, o bé m’escriuen a qualsevol hora, plantejant qüestions que els amoïnen; sempre procuro escoltar i donar resposta, arribant tant lluny com puc, doncs no tot depèn ni del meu àmbit de competència, ni de l’actuació de l’Ajuntament. En l’àmbit de la meva regidoria, no obstant, vull dir-vos que estem fent més accions que mai; hem pogut ampliar personal i gràcies a això podem atendre-us millor i proposar més iniciatives.

 

Seguirem treballant al servei de tota la gent de Montmeló, i espero seguir essent digne de la vostra confiança. Paral·lelament, també us demano que us feu responsables de contribuir al bon desenvolupament de Montmeló, en tot allò que depengui de vosaltres. Posem les persones al centre, compteu amb mi, i fem equip per tirar endavant.

 

Resto a la vostre disposició: amonserrat@montmelo.catData de modificació: 20/05/2021 14:23:25