Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

06:46  |  08/08/2022

Data i hora oficial

El temps

Guia de llenguatge inclusiu en el tractament de persones amb discapacitat

  • OC llenguatge inclusiu

    OC llenguatge inclusiu

7/5/2021

El Departament de Cultura de la Generalitat ha elaborat una guia del llenguatge inclusiu en el tractament de persones amb discapacitat mitjançant la Direcció General de Política Lingüística, juntament amb l'Associació Catalana Pro Persones Sordcegues, la FESOCA (Federació d'Entitats de la Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament de Catalunya, l'ONCE i altres entitats i associacions relacionades amb la discapacitat de les persones. 

 

Aquesta guia s’ha elaborat amb l’objectiu de fer un tractament de la discapacitat amb un llenguatge adequat, lliure d’estereotips i que utilitzi la terminologia amb què les persones amb discapacitat se senten més identificades, per contribuir a donar-ne una imatge objectiva i a afavorir-ne la inclusió social. Els destinataris són les administracions públiques, els mitjans de comunicació i tots els agents socials. 

 

La idea és prioritzar la persona a la discapacitat, de tal manera que no hem de parlar d'un nen discapacitat, sinó d'un nen amb discapacitat, hem de canviar la forma d'un malalt mental per una persona amb un trastorn mental o malaltia mental. Hi ha termes que han quedat obsolets o són pejoratius com disminuït, esguerrat, tarat, minusvàlid... De totes maneres, tampoc ens hem de decantar per l'ús d'eufemismes com persones físicament limitades, ja que són persones amb mobilitat reduïda o un nen especial, senzillament és un nen amb discapacitat. 

 

Segons els tipus de discapacitat, ja sigui visual, auditiva, sordceguesa, física, intel·lectual o discapacitat per trastorn mental, s'ha elaborat una terminologia específica a fi de servir unes expressions que s'adeqüin més a la nostra realitat del segle XXI.  

 

El material de la guia ha d'ajudar a redactar textos relacionats amb la discapacitat amb un llenguatge adequat, que reflecteixi una visió de la discapacitat com més exacta millor i amb el qual, a més, les persones amb discapacitat se sentin identificades.

Si cliqueu http://breu.cpnl.cat/inclusiu podreu descarregar-vos la guia.Data de modificació: 10/05/2021 11:43:35