Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

11:17  |  27/11/2022

Data i hora oficial

El temps

Les dones necessitem visibilitat i reconeixement

  • Manifestació feminista del 8 de març

    Manifestació feminista del 8 de març

26/2/2021

Les dones, som i hem estat reconegudes o repudiades, venerades o desprestigiades, exalçades, assassinades o simplement ignorades. Però queda palès que les dones suposem el fonament de la civilització i articulem la veritable història

 

En l'origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, es posava en valor fets puntuals com activistes mortes, commemoracions sufragistes i demandes pacifistes i d'igualtat. Al llarg del s. XX el Dia de les Dones, s'utilitzà per a reivindicar principalment el dret al vot femení i la lluita de les treballadores per tal d'obtenir millores laborals.

 

Amb el ressorgiment del feminisme, a finals dels anys seixanta i setanta, tornà a implantar-se la celebració d'aquesta data, quan les Nacions Unides, el 1977, va declarar el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones. Una diada que reivindica el concepte d'igualtat tenint present les diferències de dones i homes i les aspiracions i necessitats de cadascun d'ells i elles.

 

A aquestes lluites, encara vigents, les dones hem afegit la necessitat de visibilitat i reconeixement social. El gran desafiament de les administracions públiques és promoure canvis socials que condueixin a una societat lliure de pràctiques discriminatòries. S'ha d'impulsar una veritable transformació social, fent visibles les dones de la nostra comunitat, en tota la seva dimensió i diversitat, i donar valor i reconeixement a tot el que fem i aportem a la societat.

 

La desigualtat de gènere no només suposa un problema moral i social urgent sinó també un desafiament econòmic. Encara persisteixen grans bretxes de gènere a tot el món i la pandèmia de la Covid-19 ha tingut un impacte regressiu sobre les dones. Algunes causes estan associades a les discriminacions i desigualtats que pateixen les dones, en l'àmbit familiar, laboral, retributiu, etc.

 

Segons un informe de l'Organització Internacional del Treball (OIT), les dones estan majoritàriament empleades en un mercat laboral segregat, de pitjor qualitat i més precari, el que disminueix els seus recursos econòmics per afrontar la crisi, amb la consegüent pèrdua de feina i desprotecció social. Aquest fet deixa les dones que treballen en aquests sectors més precaritzats, en una situació particularment vulnerable.

 

La regidoria de Feminisme i Igualtat de l'Ajuntament de Montmeló vol presentar una programació virtual per celebrar aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Les diferents activitats volen posar èmfasi, reivindicar i sensibilitzar a tota la ciutadania de les desigualtats de gènere encara existents i sobretot vol visibilitzar i reconèixer el paper de les dones a la nostra societat, des d'una mirada lúdica i reflexiva que ens faci percebre el llarg camí que encara ens queda per recórrer.

 

Podeu consultar la programació a les pàgines centrals (12 i 13), del Crònica 41 o descarregar-vos la Programacío de març en pdf.Data de modificació: 04/03/2021 22:30:16