Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

11:03  |  27/11/2022

Data i hora oficial

El temps

Dia Internacional de la llengua materna

  • Dia internacional de la llengua materna

    Dia internacional de la llengua materna

16/2/2021

Des de l’any 2000, la UNESCO considera el 21 de febrer el dia Internacional de la Llengua Materna en reconeixement al Moviment per la Llengua Bengalí, commemorat a Bangladesh des de 1952.

 

Aquell any, la policia i l’exèrcit de Pakistan, que ocupaven Bangladesh, van obrir foc contra la multitud de parlants de bengalí que es manifestaven a Dhaka pels drets lingüístics i pel reconeixement de la seva llengua com a llengua oficial a Pakistan.

 

La diversitat lingüística cada vegada és més evident perquè cada dia tenim més parlants de diferents llengües al nostre municipi, la qual cosa ajuda a conviure no només diferents cultures, sinó també diferents llengües. La multiculturalitat, si la sabem aprofitar, ens enriqueix com a persones, amplia els nostres coneixements, la nostra manera de pensar i de viure.

 

L’objectiu és també no perdre la nostra identitat, que cadascú sàpiga conservar la seva llengua per poder-la transmetre als altres, però si no la protegim, hi ha ocasions en què es pot sentir amenaçada i pot arribar a desaparèixer, emportant-se el patrimoni cultural i intel·lectual que la formava.

 

Des de l’Oficina de Català us recomanem la lectura de El futur del català depèn de tu, 2020, de Carme Junyent. En aquest llibre, la lingüística explica com en els nostres orígens existien més de 10.000 llengües, però amb el pas del temps, moltes llengües s’han arraconat, s’han deixat de parlar fins arribar a l’actualitat, que només se’n conserven unes 6500, moltes de les quals ja en perill d’extinció.

 

Carme Junyent va fundar en el 1992 el grup GELA, Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades per al coneixement i estudi de la diversitat lingüística. Va formar part del comitè d'experts consultats per a la redacció de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics (1996) i va ser membre del Comitè Científic Internacional de Linguamón – Casa de les Llengües.Data de modificació: 16/02/2021 16:39:36