Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

07:23  |  21/01/2022

Data i hora oficial

El temps

Instal·lades noves trampes pel control de la vespa asiàtica

  • Trampes pel control de la vespa asiàtica a Montmeló

    Trampes pel control de la vespa asiàtica a Montmeló

  • Trampes pel control de la vespa asiàtica a Montmeló

    Trampes pel control de la vespa asiàtica a Montmeló

  • Trampes pel control de la vespa asiàtica a Montmeló

    Trampes pel control de la vespa asiàtica a Montmeló

19/11/2020

Aquest cap de setmana s’han instal·lat 30 trampes pel control de la vespa asiàtica en diferents indrets del municipi. Aquesta actuació es porta fent des del 2018 amb l’alumnat de l'aula oberta de l’Institut.

 

Aquest any s’amplia aquesta actuació a tot el municipi i realitzat per una empresa especialitzada en captura de vespa asiàtica SERPA (Serveis Privats Anti Velutina).

 

L'objectiu de la instal·lació de les trampes és detectar la presència de la vespa en qüestió i, si és el cas, capturar-ne el màxim nombre d'exemplars possible per lluitar contra el que ja s'ha definit com una plaga. Aquestes s’instal·len en dues èpoques a la tardor i a la primavera.

 

Per altra banda, també es pot fabricar una trampa casolana, per instal·lar-la a casa (segons arxiu adjunt).

 

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie al·lòctona invasora procedent del sud-est asiàtic. A Europa va ser detectada per primer cop a França l’any 2004. D’aquí es va anar expandint i l’any 2012 ja era present al País Basc, Navarra, Galícia i nord de Portugal, i es detecta per primer cop a Catalunya a la Val d’Aran i a la demarcació de Girona a l’Alt Empordà (Vilamaniscle). Al 2016 es detecta la vespa asiàtica a la comarca del Vallès Oriental i al 2017 algun exemplar puntual a Montmeló. Aquest any 2020 s’ha detectat i retirat per primera vegada en el municipi 6 nius de vespa asiàtica.

 

Tot i no ser una espècie perillosa per a la salut i el benestar humà, si que ho és per la biodiversitat i l’apicultura, ja que desplaça les vespes autòctones i caça centenars d’abelles diàriament (en època de cria) per alimentar les seves larves.

 

L’efecte és sobretot rellevant amb les abelles e la mel. Aquesta, a més de ser una espècie de gran interès apícola, també és molt important per la seva capacitat de pol·linitzar la ­flora autòctona, realitzant una funció de vital importància en el manteniment dels nostres ecosistemes.

 

Des de l’Ajuntament i l’empresa SERPA es vol recordar a la població de la importància de no tocar les trampes instal·lades al municipi per tal de garantir l’èxit en la captura d’aquest insectes.


Informació relacionada


Data de modificació: 02/12/2020 09:26:18