Montmelo

Montmelo
 • MIDA DEL TEXT   

11:23  |  04/10/2022

Data i hora oficial

El temps

La Cucurny apropa Montmeló i Burela (Lugo)

 • José Díaz Garcia, Concelleiro de Cultura i Educació de Burela (Lugo)

  José Díaz Garcia, Concelleiro de Cultura i Educació de Burela (Lugo)

 • Col·loqui sobre la Cucurny al vestíbul de l'Ajuntament

  Col·loqui sobre la Cucurny al vestíbul de l'Ajuntament

 • Pere Rocríguez parlant sobre l'antiga fàbrica Cucurny

  Pere Rocríguez parlant sobre l'antiga fàbrica Cucurny

 • D'esquerra a dreta: Ariadna Ojeda, José Díaz Garcia, Pere Rodríguez, Artur Arranz i M. Antònia Carrasco

  D'esquerra a dreta: Ariadna Ojeda, José Díaz Garcia, Pere Rodríguez, Artur Arranz i M. Antònia Carrasco

19/10/2020

El passat dia 10 d'octubre Montmeló va rebre la visita de José Díaz Garcia, Concelleiro de Cultura i Educació de Burela (Lugo), amb motiu de la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni.

Històricament ambdós municipis, separats per més de mil quilòmetres, tenen un passat en comú. Les dues poblacions van acollir una fàbrica de l'empresa Cucurny, negoci dedicat a la ceràmica refractària I al gres. Tant per Burela com per Montmeló aquestes factories van tenir una gran importància pel seu desenvolupament social I econòmic. Un cop els forns de les Cucurny van deixar d'elaborar els seus productes ceràmics la relació entre les dues poblacions es va diluir. Ara després de més de trenta anys el silenci s'ha trencat.


Durant els mesos d'estiu de l'any 2020 des de l'Ajuntament de Montmeló es va iniciar un projecte per redescobrir I rememorar el que va representat l'antiga fàbrica Cucurny pel municipi. Així es va iniciar el contacte amb el Concello de Burela, amb la intenció de recopilar en màxim informació possible. La resposta no es va fer esperar i ràpidament el projecte de recuperació històrica es va convertir en una fluida cooperació entre els dos consistoris.


Aquesta col·laboració va cristal·litzar amb la invitació oficial per part de l'Ajuntament de Montmeló al Concelleiro de Cultura i Educació de Burela per participar en l'acte central de les Jornades Europees del Patrimoni. El Concelleiro va ser rebut per l'alcalde Pere Rodríguez I la Regidora de Cultura Arianda Ojeda a l'Ajuntament. Després de mostrar-li els punts més emblemàtics de la població es va procedir a un acte institucional amb intercanvi de presents i signatura en el llibre d'honor.


A causa de la previsió de pluja no es va poder celebrar l'acte previst per les Jornades Europees del Patrimoni. Aquest fou substituït per un col·loqui on José Díaz Garcia, M. Antònia Carrasco (membre del CEM), Artur Arranz (familiar d'un directiu de las Cucurny), membres de l'Ajuntament i del Museu de Montmeló juntament amb Pere Rodriguez i els regidors Ariadna Ojeda, Mar Hernandez i Alfonso Jiménez, van posar en comú totes les dades que es tenen actualment sobre la Cucurny.


L'acte sobre la Cucurny que es va reprogramar pel passat dissabte 17 d'octubre a la plaça de la Constitució, s'ha ajornat fins a nova data, a causa de les noves normatives anti Covid que han entrat en vigor aquest cap de setmana i que prohibeix els actes públics on pugui haver-hi relacions socials.Data de modificació: 20/10/2020 14:58:59