Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

13:26  |  26/11/2022

Data i hora oficial

El temps

Montmeló rep el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública amb un 94% d'excel·lència

  • Entrega del Segell Infoparticipa 2019: d'esquerre a dreta: Bernat Solé, conseller, Margarita Arboix, rectora i Armand Balsebre, director grup recerca

    Entrega del Segell Infoparticipa 2019: d'esquerre a dreta: Bernat Solé, conseller, Margarita Arboix, rectora i Armand Balsebre, director grup recerca

  • Segell Infoparticipa 2019: Montmeló 93.75%

    Segell Infoparticipa 2019: Montmeló 93.75%

3/10/2020

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va atorgar el passat dimecres 16 de setembre el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública a més d’un centenar d’administracions  locals, comarcals i provincials de Catalunya, en un acte que va tenir lloc al Rectorat de la universitat i que va estar presidit per la rectora, Margarita Arboix, i conduït pels periodistes Núria de José i Dani Gutiérrez.

 

Aquest distintiu, atorgat a partir dels 52 indicadors establerts pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB i basats en la llei de transparència de 2013, s’atorga als municipis que obtenen indicadors positius en funció de la seva població.

 

Els reconeixements entregats fan referència a les dades analitzades del 2018 i suposen la sisena onada d’anàlisi a què se sotmeten les webs dels 947 ajuntaments de Catalunya, la quarta en el cas dels 41 consells comarcals i la tercera en el cas de les diputacions.

 

Aquest any, un total de 98 ajuntaments han aconseguit fer-se amb el Segell infoparticipa, sis més que l’any passat. Aquest és el 7è any que es realitza aquesta avaluació per part del Laboratori de Periodisme i Comunicació de la UAB. En aquesta ocasió Montmeló torna a superar la nota de l'any anterior que va ser d'un 90,38%, per arribar aquest any a un 93,75%.

 

Criteris de valoració

El Mapa InfoParticipa és una eina impulsada per l’LPCCP de la UAB el 2012 per analitzar la informació que ofereixen les pàgines webs dels 947 ajuntaments catalans, amb l’objectiu de fomentar la transparència i la qualitat de la informació que s’ofereix des de les administracions locals.

 

El 2013, el laboratori va plantejar l’entrega dels Segells Infoparticipa per posar de relleu l’esforç dels consistoris que ho fessin, creant per a això el Consell Certificador, presidit per la catedràtica emèrita de filosofia de la UAB Victòria Camps i integrat per membres de l’associació catalana i la federació catalana de Municipis (ACM i FMC), de l’oficina antifrau, de l’escola de periodistes i del món acadèmic.

 

Ells són els encarregats de contrastar les avaluacions de l’equip, que analitzen si els webs de les administracions responen a qüestions bàsiques com qui són els representants polítics, com es gestionen els recursos col·lectius i econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipi i quines eines desenvolupen per facilitar la participació ciutadana.

Aquest any, a més, s’ha exigit més qualitat informativa, apunten des de la universitat, atenent la necessitat d’informar de manera comprensible sobre la retribució dels càrrecs electes i les seves declaracions de béns i activitats, així com les retribucions i currículums del personal i els càrrecs de confiança i les competències de cada òrgan de govern.

 Data de modificació: 13/10/2020 20:19:04