Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

19:32  |  30/01/2023

Data i hora oficial

El temps

Articles d'opinió dels grups polítics - Crònica 36 de setembre 2020

  • Articles d'opinió: PSC - Canviem Montmeló - Fem Montmeló - ERC

    Articles d'opinió: PSC - Canviem Montmeló - Fem Montmeló - ERC

26/9/2020

PSC - Pressupost 2021, un compromís per la recuperació econòmica i social

 

Tradicionalment el mes de setembre té un component de retrobament, de reinici, que afecta a la majoria d’àmbits de la societat. El període vacacional que precedeix al setembre havia estat sempre una pausa que permetia “carregar” les piles per afrontar la part final de l’any i encarar el nou curs amb el màxim de força possible.

 

Enguany,  la pandèmia del Covid-19 ha trastocat totes les previsions i certeses que poguéssim tenir. Ho ha fet abans, amb un confinament i una aturada econòmica sense precedents i després , amb un munt d’incerteses que s’han d’anar resolent una a una i en funció de la situació. No hi ha experiències prèvies que marquin les pautes ni protocols absoluts.

 

Els ajuntaments com a primeres administracions  a les que  la ciutadania s’adreça som l’assignatura pendent d’ençà la recuperació de la democràcia.

 

 Mai s’ha resolt el finançament que permeti fer front a les competències pròpies, les obligatòries, i a les impròpies o voluntàries. Quan s’ha volgut contenir el dèficit , la despesa i/o l’endeutament a qui primer s’ha mirat és a les administracions locals. Unes administracions que, menys comptades  excepcions , sempre han fet els deures tot controlant els seus dèficits, reduint l’endeutament i acumulant , fins i tot, romanents positius.

 

Des del 2013, a més de no tenir resolt  el tema del finançament, els ajuntaments estan encotillats per la Llei 27/2013 de Racionalització i a Sostenibilitat de les Administracions Locals. Una llei amb normes com la “regla de la despesa” , el límit d’endeutament o el període mitjà de pagament, l’incompliment d’una de les quals comportava el càstig dels “ plans econòmics financers”. Uns plans que, en definitiva, perjudiquen els serveis ofertats a la ciutadania perquè limiten la despesa en tots els àmbits.

 

L’eliminació de la regla de la despesa per a l’exercici 2020, i previsiblement per al 2021, ha estat un primer pas en el camí de dotar als ajuntaments de les eines imprescindibles per afrontar el tancament del 2020 i fer un pressupost per al 2021 que haurà de tenir com a objectiu la recuperació econòmica de les famílies, els autònoms i les empreses. Un pressupost de resistència i a la vegada carregat d’optimisme perquè la ciutadania s’ho mereix.

 

Amb una previsió de menys ingressos corrents, hauran de ser les aportacions de l’Estat, la Generalitat i altres administracions supramunicipals les que dotin els ajuntaments dels recursos necessaris per acompanyar la ciutadania en un camí que es preveu dur.

 

L’endeutament , que a Montmeló, està molt lluny del que permet la Llei serà l’altra font de finançament a la que s’haurà de recórrer, arribat el cas i amb l’objectiu clar del manteniment de tots els serveis

 

 


 

Canviem Montmeló - Sense educació ni sanitat, ni vella ni nova normalitat

 

L’anomenada “nova normalitat” o “etapa de represa” ja és aquí. Nous protocols, plans i mesures a les feines, al carrer, al transport públic, als comerços... I també als centres d’atenció primària i a les escoles.

 

Sembla que hagi passat molt de temps però no fa pas tant, a la primavera, aplaudíem l’heroisme del personal sanitari i demanàvem més recursos per a la sanitat pública. Ara potser tocaria aplaudir al personal de les escoles?

En tot cas caldrà que tinguem memòria i que reclamem on pertoca els recursos que s’estan deixant de destinar a serveis públics essencials. Des de Canviem Montmeló plantàvem cara a les retallades des de molt abans de la pandèmia i ho seguirem fent mentre calgui.

 

Perquè de moment la plantilla de metges i mestres destinats a Montmeló no està augmentant, sinó el contrari, tot i la situació pandèmica d’excepcionalitat.

 

Perquè el personal educatiu i sanitari de Montmeló es mereix unes condicions de treball dignes per poder oferir el millor servei.

 

Perquè sense invertir en sanitat i educació i amb les receptes economicistes de la vella política, no canviarem, com a molt disfressarem, la “vella normalitat”.

 

Per això, Canviem Montmeló – En Comú Podem, hem reclamat al Govern de la Generalitat i a l’Ajuntament:

 

  • Revertir les retallades en educació pública a Montmeló pel curs 2020/2021. Al Ple municipal de juny vam presentar una moció per reclamar que es revertissin les retallades dels darrers anys a les escoles i institut de Montmeló, dotant-los de més recursos econòmics i humans. Això volia dir ràtios per sota dels 20 alumnes per classe, que les dues escoles de primària tornessin a disposar de les places de tècniques d'educació infantil i d'educació especial i el retorn de la 4a línia de 1er d'ESO a l'Institut. Part de les demandes s’han aconseguit, però els reforços de nous mestres per a les escoles de Montmeló han estat 0.

 

  • Retorn dels serveis mèdic de pediatria i urgències nocturnes al CAP de Montmeló. Com reclamàvem ja el 2012, quan vam recollir prop d’un miler de signatures amb la campanya “El CAP no es toca!”, al darrer Ple vam donar suport a una moció per recuperar els serveis d’abans de la pandèmia. No volem que amb l’excusa de la COVID-19 es suprimeixin serveis, com la pediatria o les urgències nocturnes, que ja estaven sent retallats els darrers anys.

 

  • Ampliar el sistema de salut públic amb serveis de dentista. A proposta d’En Comú Podem, que va presentar una Proposició de Llei aprovada al Parlament el 15 de setembre, un ampli ventall de serveis de salut bucodental s’inclourà al sistema de salut públic. Amb aquesta iniciativa l’atenció primària prestarà serveis com revisions; higienes dentals; el tractament de malformacions i contusions, així com també de càries; i endodòncies i exodòncies.

Pots contactar amb nosaltres a l’adreça: info@canviemmontmelo.cat

 


 

Fem Montmeló - L’arrencada d’un nou curs

 

Ha arribat el setembre i amb aquest mes també l'arrencada del nou curs escolar. Aquest curs no serà com els altres, enguany tornem amb el somriure amagat per la mascareta però amb més il·lusió que cap any. Després de sis mesos sense trepitjar l’escola, ni veure als companys i companyes segur que la retrobada serà esperada però no podem oblidar que serà un any on caldrà respectar les 3M: metres, mans i mascareta. D’aquesta manera evitarem contagis i podrem seguir amb aquesta nova normalitat que ens ha tocat afrontar. Si entre totes fem l’esforç estarem cuidant de les persones més vulnerables.

 

També volem fer menció a les entitats que de ben segur us heu hagut d’adaptar a les mesures de seguretat que sanitat ha anat aconsellant i això us haurà fet treballar de valent. Volem reconèixer aquesta feina que sabem que no ha estat gens fàcil, ja que els protocols van variant constantment.

 

Des de FEM Montmeló estem a la vostra disposició per transmetre els vostres dubtes i suggeriments, així com per mirar de trobar la millor solució i donar resposta als neguits que segur produirà aquesta nova situació. Us podeu adreçar a nosaltres pels formularis que tenim disponibles a  www.femmontmelo.cat o per email a info@femmontmelo.cat i estarem encantats d'escoltar-vos i oferir-vos el nostre suport per dur a terme la vostra activitat amb la seguretat més gran possible. 

 

Aprofitant que el setembre també es celebra el dia mundial sense cotxes a favor de la sostenibilitat volem fer memòria i recordar com durant els mesos de confinament els nivells de contaminació van baixar notablement, la natura va recuperar terreny i els camins estaven més nets de l’habitual. Per això, ara que reprenem gran part de l’activitat hem de prendre consciència i tenir cura dels nostres espais verds i naturals, ja que ens donen l’oportunitat de passejar per ells.

 

Des de FEM Montmeló també arrenquem un nou curs on els nostres grups de treball continuaran treballant de valent per aportar propostes i solucions per un Montmeló millor, més sostenible, proper a les persones i on viure i conviure sigui tot un plaer.

 


 

ERC - Comencem el nou curs

 

A punt d’entrar a la tardor, no tan sols comença el nou curs per als nostres fills i filles, també engeguem un curs polític 2020-2021, tots dos ben diferents però tots dos marcats per aquesta situació de neguit i incertesa per saber cap a on evolucionarà aquesta crisi sanitària, que ens proposarà reptes a tots els nivells.

 

L’economia familiar es veu afectada pel tancament o reducció de treballadors a alguns sectors, l’atur i els ERTOs han sigut un dels temes més comentats i les relacions socials s’han vist afectades per les mesures de seguretat que hem de prendre per tal de mantenir distancies i evitar contactes.

 

Encarem aquest nou curs doncs, amb una nova perspectiva, ja que, tot el que preveiem quan vam començar la legislatura, ho hem hagut d’anar modificant i adaptant a la nova situació que ha variat constantment

La tornada a escola serà un dels reptes on tenir més cura, després de mesos, la represa dels estudis i el retrobament entre alumnes preveu unes mesures de seguretat i higiene que hem de seguir tots plegats.

 

Des del consistori, tenim clar que els departaments de promoció econòmica i comerç tindran un paper clau els pròxims mesos, tant per ajudar als usuaris de la borsa de treball, a qui hagi de fer tràmits amb l’administració per temes d’atur o ERTOs, com a les empreses que tinguin dubtes o problemes a l’hora d’afrontar aquesta etapa.

 

La col·laboració amb serveis socials serà important per a poder actuar i fer front (a més dels usuaris que ja hi ha) a tots aquells nous afectats per la COVID-19.

 

Els usuaris del Casal de la gent gran, tenen ara a la seva disposició els espais de la g2m per poder continuar amb els seus tallers i activitats mentre el Centre de dia ocupa una part del Casal.

 

La planificació del nou Pla de Mandat i els pressupostos per al 2021 seran de gran importància per afrontar amb garanties aquest nou curs i superar junts tots els reptes.

 

Estem d’acord en que són dies complicats, però tots hem de posar de la nostra part i fer que  Montmeló tiri endavant, com a poble cohesionat i unit, ens en sortirem.

 

Cuideu-vos, cuidem-nos!

 

Podeu contactar amb nosaltres a través de xarxes o a: amonserrat@montmelo.catData de modificació: 28/09/2020 08:46:15